Protein ve mineraller açısından zengin bir gıda olan etin besin değerlerini araştırdık. Hangi vitamin, mineral, besin öğesi hangi göreve sahip? Bu besin öğeleri 100 gram ette ne oranda bulunuyor?
Zengin bir protein kaynağı olan et, yüksek kalitede esansiyel amino asit, demir ve çinko içeriyor.
Yumurta, süt, balık ve peynir gibi gıdalarla beraber et insan beslenmesinde, gelişiminde ve hücrelerin onarımında önemli rol oynuyor.
Protein kalitesini değerlendirmede Net Protein Kullanım (NPU) ve Biyolojik değer (BV) hesapları kullanılabiliyor. NPU, ince bağırsak hücreleri tarafından emilimi gerçekleşen, BV ise ince bağırsakta emilimim sonrası doku ve kas oluşumunda kullanılan protein değerlerini ifade ediyor.
Hayvansal gıdaların besin değerlerini incelemede tablodaki Self NutritionData’ya ait veriler yüzde 5 oranında yağlı, 100 gr kırmızı etin besin değerlerini ortaya koyuyor.
Fayda | %5 yağlı 100 gr. kırmızı et |
---|---|
Vitamin E (Alpha Tocopherol) Hücre zarını koruyan bir antioksidandır, damar tıkanıklığını önler (aterosklorez), erken doğan anemisini engeller, bağışıklığı güçlendirir. | 0,4 mg |
Vitamin K Kan pıhtılaşmasında görev alır, kemik gelişiminde önemli rol oynar. | 1,3 mcg |
Tiamin (Vitamin B1) Enerji metabolizması, sinir ve iştah fonksiyonlarında etkilidir. | 0,1 mg |
Riboflavin (Vitamin B2) Enerji metabolizması, normal görme ve sağlıklı ciltte etkilidir. | 0,2 mg |
Niacin (Vitamin B3) Protein, karbonhidrat ve yağ metabolizmasında görev alır. Enerji metabolizması, sinir, sindirim fonksiyonları ve cilt sağlığında etkendir. | 4,9 mg |
Vitamin B6 Protein, karbonhidrat ve yağ metabolizmasında görev alır, bağışıklık sisteminde etkilidir. | 0,4 mg |
Folat Doğum kusurların önlenmesinde, kırmızı kan hücresi oluşumunda, büyüme ve hücre bölünmesinde ve nükleoprotein sentezinde rol oynar. | 9,0 mcg |
Vitamin B12 Bağışıklık sisteminde, protein metabolizmasında, sinir sisteminde ve kemik iliğinde kan hücrelerinin yapımında görevlidir. | 1,5 mcg |
Pantotenik Asit Pantotenik asitin diğer adı B5 vitaminidir. Bu vitamin hücrelerde koenzim A olarak görev yapar. Kortizol salgılanmasında, kolestrolün oluşmasında, asetil kolin, D vitamini ve kırmızı kan hücresi yapımında rol oynar. | 0,6 mg |
Kolin Karaciğer yağlanmasını engeller. Hücre ve dokuların yapısını oluşturan lesitin ve sfingomyelin gibi fosfolipitlerin sentezi, yağ metabolizmasında görevlidir. Asetil kolin yapısında yer alır, hücre yapımı ve korunmasını sağlar. | 108 mg |
Betain Hücre yapısının korunması, kardiyovasküler sistemin korunması, sinir sistemi, görme problem risklerinin azaltılmasını sağlar. | 14,2 mg |
Magnezyum Magnezyum, kemiklerin, hücre membranlarının ve kromozomların yapısında önemli bir rol oynar. Kas ve sinir fonksiyonlarına, enerji metabolizmasına ve protein sentezine yardımcı olur. | 19,0 mg |
Fosfor Kemik ve dişlerin temel yapı bileşenidir. | 183 mg |
Potasyum Membran bakımı yapar, enzimler için kofaktördür. Kandaki tampon sistemi ve kas kasılımıyla ilgilidir. | 238 mg |
Sodyum Zar potansiyelinin sağlanması, besleyici öğelerin emilimi ve taşınması, kan hacmi ve kan basıncının sağlanmasında rol oynar. Renin angiotensis-aldosterone sistemi ve Anti-diüretik hormon (ADH) sisteminde etkilidir. | 38,0 mg |
Çinko Birçok enzimin bileşeni enzim aktivasyonunda artış ya da azalmaya neden olabilir. | 4,9 mg |
Bakır Enerji üretimi, bağ doku oluşumu, demir metabolizması, merkezi sinir sistemi, sinirlerin iletimi, sinirlerin iletiminin metabolizması, miyelin oluşumu ve bakımı ile genlerin düzenlenmesinde rol oynar. | 0,1 mg |
Selenyum Önemli antioksidan selenoprotein, tiroid fonksiyonlarının düzenlenmesi, bağışıklık sistemi, kanser ve kalp rahatsızlıklarının önlenmesinde etkilidir. | 35,7 mcg |