Yaz mutfağının en sevilen lezzetlerinden bezelye et yemeklerinden pilava, çorbalardan salatalara farklı tariflerde kullanılabiliyor. Diğer sebzelerde bulunanın neredeyse iki katı miktarda protein içeren bu küçük lezzet tanelerinin sağlığa faydaları ise saymakla bitmiyor.
Bezelye tezgahlarda yer almaya başladığında sofralarımıza da yazın tazeliğini ve hafifliğini taşıyor adeta. İyi bir bitkisel protein kaynağı olan bezelye, lif açısından da hayli zengin; bu özellikleriyle kan şekerini düzenlemeye yardımcı oluyor. İçeriğinde A, B ve C grubu vitaminlerin yanı sıra demir, fosfor ve potasyum barındıran taze bezelye, bağışıklık sistemini güçlendiriyor ve sindirim sisteminin sağlıklı çalışmasına yardım ediyor. Bezelyenin kas gelişmesi ve yenilenmesine de etkisi olduğu biliniyor. Kolesterol içermeyen bezelyenin yaklaşık yarım bardağı (pişmiş) sadece 36 kalori; ayrıca 6 gram karbonhidrat, 2.4 gram lif ve 40 mg C vitamini (günlük ihtiyacın yarısı) içeriyor. Alzheimer’dan etkilenen hastalarda düzenli bezelye tüketimi, içeriğindeki K vitamini sayesinde, nöronal hasarların sınırlanmasına katkı sağlıyor. Yine bu küçük yeşil tanelerin içerdiği ‘‘polifenol’’ kanser hücrelerinin üremesini önlemeye yardımcı oluyor.
Hamilelik döneminde öneriliyor
Folik asit açısından mükemmel bir kaynak olan taze bezelye tüketimi, anne adayları için özellikle öneriliyor. Folatlar hücrede DNA sentezi için ihtiyaç duyulan B-kompleks vitaminleri içeriyor. Yapılan araştırmalar anne adaylarının folat yönünden zengin besinleri yeterli miktarda tüketmelerinin, yeni doğan bebeklerde nöral tüp defekti (bebeğin beyin, omurilik ya da omurgada bir malformasyon ile doğduğu doğumsal anomali) önleme konusunda yardımcı olacağını gösteriyor.
Anti-Aging özelliği de var
Alfa karoten, epakateşin, karotenoid gibi antioksidanlar içeren bezelye, cildin yaşlanmasını engellemeye destek oluyor, cilde doğal bir parlaklık kazandırıyor. Diğer yandan cilt lekelerini ya da yüzdeki çilleri azaltmak için kullanılan bezelye özlü kremler de iyileşme sürecine yardımcı oluyor.
Derleme kaynaklar: ww.buzzle.com,
www.bilgiustam.com