Sosyal medyada influencer’lar protein tozunu kas yapmanın ve vücut geliştirmenin anahtarı olarak tanıtıyor; kahveye veya smoothie’ye eklenen bir kaşık protein tozu gerçekten mucize mi yoksa kaş yapayım derken göz mü çıkarıyor?
Proteinin kas yapmak, kemikleri güçlendirmek, bağışıklık sistemini, sindirimi ve hormon seviyesini korumak için gerekli olduğuna şüphe yok.
Ancak çoğu protein tozu beslenme takviyesi olarak kabul edilir ve bu da şu soruyu gündeme getirir: Yeterli protein almak için gerçekten bir takviyeye ihtiyacınız var mı? Ve eğer ihtiyacınız varsa, en iyisi hangisidir? Uzman tavsiyelerini derledik.
Protein tozları gerekli mi?
Sağlıkla ilgili uluslararası kabul görmüş kılavuzlar, yetişkinlerin günde vücut ağırlığının her bir kilosu için 0,8-1 gram protein tüketmesini öneriyor. Bununla birlikte araştırmalar, yaşlı yetişkinlerin yaklaşık yüzde 50 daha fazla protein tüketmekten fayda sağlayabileceğini ve hamile, emziren veya düzenli güç ya da dayanıklılık antrenmanı yapanların önerilen miktarı iki katına veya daha fazlasına çıkarmak isteyebileceğini gösteriyor.
Uzmanlar, tavuk, balık, yağsız et, yoğurt, süzme peynir, yumurta, fındık, fasulye ve mercimek gibi gıdaların en iyi protein kaynakları olduğunu söylüyor ve şunu ekliyorlar: “Eğer gerçek gıda tüketmek yerine sadece takviye alıyorsanız, protein ihtiyacını karşılıyor olabilirsiniz vitamin, mineral, magnezyum gibi birçok besini de kaçırıyorsunuz demektir”.
Çoğu protein tozu porsiyon başına yaklaşık 20 gram protein içerir. Bu miktar kabaca yarım fincan doğranmış tavuk göğsü; iki fincan esmer pirinç ve fasulye; bir fincanın dörtte üçü kadar yağsız yoğurdun üzerine birkaç ceviz ve iki dilim tam buğday ekmeği üzerine üç yemek kaşığı fıstık ezmesinde bulunan miktara eşittir.
Uzmanlar, vücudunuzun protein ihtiyacını karşıladıktan sonra, fazladan protein depolayamayacağınız için daha fazlasını tüketmenin daha iyi olmadığını belirtiyor. Bu durumda, karaciğeriniz proteini kalori olarak kullanılmak veya yağ olarak depolanmak üzere parçalıyor. Böbreklerin bu süreçten kaynaklanan atıkları ortadan kaldırması gerektiğinden daha fazla çalışmaları gerekiyor; özellikle böbrek hastalığı olan kişilerin protein tüketimine dikkat etmeleri gerekiyor.
Hızlı ve pratik bir çözüm gibi görünse de protein tozlarını tüketmeden önce bir kez daha düşünmek ister misiniz?