Malzemeler:
Ön mayalama
- 1 su bardağı ılık su
- 1 su bardağı un
- 1 paket kuru maya
- 1 yemek kaşığı toz şeker
Hamur için
- 1,5 su bardağı ılık su
- 4,5 su bardağı un
- Tuz
Üzeri için
- 1 yemek kaşığı un
- 1/2 su bardağı kaynar sıcak su
- 1 tane yumurta sarısı
- Susam ve çörek otu
Hazırlanışı:
Yoğurma kabına önce ön mayalama için belirtilen malzemeleri ekleyip iyice karıştırın. Malzemelerin dinlenip mayanın kabarması için kabın ağzını kapatıp 10 – 15 dakika bekletin. Kabaran bu karışıma hamur için belirtilen malzemeleri ekleyin (unu kontrollü eklemeyi unutmayın) yapışkan bir hamur elde edene kadar karıştırın. Ardından üzerini streç filme kapatıp tekrar en az 40-45 dakika mayalanmaya bırakın.Mayalanan hamuru un serptiğiniz mutfak tezgahına alıp tekrar yoğurun. Ardından yapmak istediğiniz pide büyüklüğüne göre ikiye ya da üçe bölün. Her bir hamur parçasını elinizle yuvarlak toplar haline getirin. Hamur parçalarını elinizle unladığınız tezgah üzerinde açın (oklava ya da merdane kullanmıyoruz, dilerseniz biraz zeytinyağı kullanabilirsiniz.) Pide hamurunun kabaracağını öngörerek ince açmaya ve her tarafının eşit kalınlıkta olmasına dikkat edin. Açtığınız hamurların üzerine parmaklarınızla şekil verin. Yağlı kağıt serdiğiniz fırın tepsisine açtığınız hamurları alın. Üzerini temiz bir bezle kapatıp 15 dakika dinlendirin.
Bu esnada ayrı bir kasede pidelerin üzerine süreceğiniz karışımı hazırlayın. Malzemeleri bir kaba alıp tel çırpıcı ile iyice pürüzsüz hale getirin. Dinlenen hamurların üzerine bu karışımı sürün, üzerine susam ve çörek otu serpip fırına verin. 220 derecedeki fırında alt üst kızarana kadar pişirin.