Yemeklerinizde rezene kullanıyor musunuz? Soğana benzeyen gövdesinden yaprağına ve tohumuna bu çok yönlü sebze, çiğ veya pişmiş olarak tüketilebilir. Hafif acı tadına mesafeli yaklaşıyor ve rezeneyi nasıl tüketeceğinizi bilemiyorsanız içeriğimize göz atmak isteyebilirsiniz.
Rezene Nedir?
Rezene hem yemek hem tıbbi amaçlar için kullanılan büyük çiçekli çok yıllık bir bitki. Rezene, anason veya meyan kökü aromalarıyla bilinir, ancak bu, sebzenin hangi kısmını kullandığınıza, çiğ veya pişmiş olmasına bağlı olarak değişebilir. Havuçgiller familyasının bir üyesi olan rezenenin akrabaları arasında kimyon, kereviz, frenk maydanozu, kişniş, dereotu, maydanoz ve yaban havucu sayılabilir. Güney Akdeniz bölgesine özgü olan bu bitki ılıman bölgelerde yetiştirilir.
Mevsimi Ne Zaman?
Rezene genellikle Ekim ayında hasat edilir ve ilkbaharın başlarına kadar bulunabilir.
Nasıl Yenir?
Farklı hazırlıklar rezenenin lezzetini etkiler: Taze ve ince dilimlendiğinde hafif ama keskindir; doğranıp sotelendiğinde veya kızartıldığında daha tatlı ve yumuşak olur. Rezene sote edilebilir, kavrulabilir ya da güveç veya sos içinde pişirilebilir.
Nerede kullanabilirsiniz?
Başlangıçlar: İnce dilimlenmiş rezene popüler bir damak temizleyici veya meze olarak tüketilebilir. İnce dilimler elde etmek için bir mandolin kullanabilirsiniz, servis etmeden önce kısa bir süre buzlu suda bekletmeniz önerilir.
Salatalar: Rezenenin ferahlatıcı çıtırlığı ve aromatik lezzeti, yapraklı yeşilliklerden oluşan salatalara eklenebilir. Rezene ve portakal basit ama klasik bir kombinasyondur. Rezene aynı zamanda hem lezzetinin hem de çıtırlığının öne çıktığı tahıl salatalarına da farklı bir tat katar.
Makarna: Rezenenin domatese de bir yakınlığı var, belki de bu yüzden ragu gibi makarna soslarında sık kullanılır. Domatessiz makarnalarda da başroldedir; karamelize edip penne üzerinde konserve sardalya ile eşleştirmeyi deneyebilirsiniz.
Balık: Rezene soğanı pişirildiğinde en iyi deniz ürünleri veya beyaz fasulye gibi daha hafif proteinlerle eşleştirilir.
Tavuk: Rezene dilimleri ve enginarlar tavuk yahnisine unutulmaz bir lezzet katar. Ayrıca rezene dilimlerini tavuk parçalarıyla birlikte tavada sotelemeyi de deneyebilirsiniz.
Rezene Yapraklarının Kullanımı
Garnitürler ve soslar: Narin yaprakları çorbalar, salatalar, kavrulmuş sebzeler ve pişmiş etlerin üzerinde veya pesto ve salata soslarında kullanabilirsiniz.
Makarnalar: Yaprakları haşlayıp pastırma ve zeytinyağı ile soteledikten sonra doyurucu bir makarna ile eşleştirebilirsiniz.
Rezene Tohumu Kullanımı
Rezene tohumları sebzelere meyan kökü etkisi katar. Ezilmiş rezene tohumlarının güçlü aroması domates ve farklı baharatların kullanıldığı yemeklerde bile kendini hissettirir.
Sindirim için Rezene
Birçok kültürde sindirime yardımcı olması için yemekten sonra küçük bir parça rezene veya rezene tohumu yemek yaygındır. Antioksidan C vitamini açısından zengin olan rezene, anti-enflamatuar özelliklere de sahiptir.
Kaynak: https://www.marthastewart.com/