Saçınızın incelip dökülüyorsa bunu nasıl düzeltip durdurabilirsiniz? Saç kaybına neden olan 7 sorun ve çözümleri derledik.
Saçınızın eskisi kadar gür ve güçlü olmadığını düşünüyorsanız, yalnız değilsiniz. Bir insan günde yaklaşık 50 ila 100 saç teli kaybeder. Şayet doğru beslenmezseniz, stresliyseniz veya tıbbi rahatsızlıklarınız varsa bu sayı artabilir.
Saç kaybına neden olan 7 sorun ve çözümleri:
- Hormon Dengesizliği
Uzmanlar, kadınlarda saç seyrelmesinin yaygın bir nedeninin hormon dengesizliği olduğunu söylüyorlar. Bunlar:
- Polikistik over sendromu (PCOS): Kadınların testosteron fazlalığına sahip olmalarından kaynaklanan bu durum bazen saçların incelmesine neden olabilir. Testosteron, saç folikülünü küçülten ve saçın ince, kırılgan ve dökülmeye daha yatkın olmasına neden olan DHT yani dihidrotestosterona dönüşür.
- Menopoz: Kadınlar tipik olarak 40’lı veya 50’li yaşlarda menopoz yaşarlar. Bu süre zarfında östrojen seviyeleri düşer ve testosteron seviyeleri artar. Bu durum yine saçları etkileyen DHT ile sonuçlanır.
Çözüm:
PCOS’lu kişilere aşırı testosteronu bloke eden bir ilaç yazılabilir. Menopozdaki kadınlar için de hormon tedavisi bir seçenek olabilir.
- Protein Eksikliği
Saç, esas olarak keratin adı verilen bir proteinden oluştuğundan, protein saçların yapı taşıdır.
Yeterli protein alınmadığında, yediğiniz protein daha temel bedensel işlevler için kullanılır ve saç büyümesi için gereken miktar bulunmaz.
Çözüm:
Vücut ağırlığının kilogramı başına 0,35 gram protein alarak yeterli miktarda yediğinizden emin olun.
- Lohusa Dönemi
Doğumdan sonra telogen effluvium adı verilen aşırı saç dökülmesi dönemi yaşanabilir. Bu, östrojen seviyesi düştüğü için olur.
Çözüm:
Vücudun normale dönüşünde sabırlı olmak gerekir. Bu sorun, yaklaşık bir yıl içinde kendi kendine çözülür. Yardımcı olabilecek biyotin takviyeleri de alabilir.
- Stres
Zihin ve beden arasındaki bağlantı güçlüdür ve stres saçın incelmesine neden olabilir.
Çok fazla stres altında olmak, ailede bir ölüm, hastalık, iş kaybı veya yer değiştirmeden kaynaklanan tetiklenme ile 3-6 ay sonra telogen effluvium durumu ortaya çıkabilir. Bu gecikme, değişikliğin saç döngüsündeki kaymaya neden olması zaman aldığından yaşanır.
Çözüm:
Vücudunuz iyileşirken sabırlı olun ve stres seviyenizi yönetmeye çalışın. Sorun zamanla kendi kendine çözülür. Yeniden büyümeyi hızlandırmak için hekiminizin önerdiği ürünleri de deneyebilirsiniz.
- Yüksek Isı
Sıcak şekillendirme araçlarını sık sık kullanmak, ısı hasarına neden olur. Bu da saçı kırılgan ve zayıf hale getirir.
Çözüm:
Aletleri kullanmaya birkaç ay ara vermelisiniz. Sonrasında aletlerinizin ısısını 175C derece ile sınırlandırın ve bunları yalnızca haftada bir kez kullanın.
- Androgenetik alopesi
Androgenetik alopesi, erkek veya kadın tipi kellik olarak da bilinen genetik bir durumdur. İlk önce saçlarda incelme fark edilebilir.
Bu durum, DHT tarafından tetiklenir ve daha yavaş saç büyümesine yol açar.
Kadınlarda saç, başın her yerinde incelebilir ancak saç çizgisi geri çekilmez. Erkeklerde saç tepe kısmında incelmeye başlar ve saç çizgisi geriler. Bu durum ergenlik kadar erken başlayabilir ve başladığında tedavi edilmezse yaşam boyu devam eder.
Çözüm:
Saçların yeniden büyümesini teşvik için bir ürün kullanılabilir. Doğru eylem için dermatoloğunuzu görmeniz gerekir.
- Tıbbi Nedenler
Anemi, düşük D vitamini ve hipotiroid gibi tıbbi durumlar veya eksiklikler, saç dökülmesine neden olabilir.
Çözüm:
Tıbbi bir durumdan kaynaklanan saç incelmesini düzeltmenin tek yolu, altta yatan sorunu çözmektir. Doktorunuzun uygulayabileceği bir kan testinden teşhis alabilirsiniz.
Kaynak:https://medium.com/insider/