Organik gıda deyince akla ilk olarak sebze, meyve, süt ürünleri ve tahıllar geliyor. Oysa et ürünlerinin de “organik” alternatifleri mevcut. Tıpkı tarım ve mandıra alanında olduğu gibi organik hayvancılık yapabilmenin de belli başlı şartları bulunuyor. Ülkeden ülkeye bazı değişiklikler gösterse de organik hayvan yetiştirme yönetmelikleri özünde aynı anlayışı benimsiyor: Hayvanın doğal ortamında, olabildiğince doğal şekilde yaşaması…
Organik Hayvan Yetiştirme
Organik olarak adlandırılabilmesi için, bir hayvanın, doğduğu ortamın ve yetiştirilişinin organik olması gerekiyor. Ortamda yaşayan hayvan sayısı sınırlı olup etrafta dolaşmak, diğer hayvanlarla etkileşime girmek ve tımar gibi doğal davranışlar için yeterli alan bulunmalı. Hava şartları uygun olduğunda, hayvanlar açık alanlara serbestçe gezmeli; iç mekanlarda yalıtım, havalandırma, nem ve sıcaklık, hayvanların rahatı için yakından izlenmeli. İzolasyon ya da bağlama olmamalı.
Beslenme
Organik olarak yetiştirilen hayvanların yemleri, onların beslenme ihtiyaçlarını karşılayan, organik yem üretim kurallarına uygun olmalı. Hayvanların beslenmesini ve bağışıklığını iyileştirmek için, yiyeceklerine bazı vitamin ve mineraller karıştırılabilir. Genetiği değiştirilmiş yem kullanımı yasaktır.
Veteriner Tedavisi
Organik yetiştirilen hayvanlarda, antibiyotikler hastalık önlemede değil, ancak hastalık tedavisinde kullanılır. Üreme için doğal yöntemler tercih edilir. Suni döllenmeye izin verilse de klonlama ve embriyo transferi gibi işlemlere izin verilmez. Kuyruk, diş, gaga, boynuz kesme gibi işlemlere sadece hayvanın sağlığı için gerekli olduğunda izin verilir.
Kültür Balıkçılığı
Çiftlik veya kültür balıkçılığı, biyolojik çeşitliliği koruma ve aşırı avlanmayı azaltma yolu olarak kabul edilir. Su ürünleri yetiştiriciliği yumuşakçaları, kerevitleri ve algleri de içerir. Köken, üreme, habitat ve veterinerlik uygulamaları ile ilgili yönergeler su ürünleri yetiştiriciliği için de geçerlidir. Tesislerin tasarımı, stok yoğunlukları ve su kalitesi, doğal davranışların etkilenmemesi için mevzuatlarında belirtilir. Büyüme veya üreme için hormon kullanımına izin verilmez. Balıklar ve diğer hayvanlar organik olarak yetiştirilmiş materyallerle beslenir.
Arıcılık
Arılar gıda üretiminde hayati bir rol oynar. Bu nedenle biyolojik çeşitliliğin korunması için kovanların korunması ve desteklenmesi önemlidir. Organik bal üretimi için, arılar organik bitkilerin polenlerine erişebilmelidir. Kovanlar çevre dostu, doğal malzemelerden yapılmalıdır. Sezon sonunda balmumu ve bal hasadı yapılırken, kovanlarda kışı atlatmak için yeterli bal rezervi bırakılmalıdır. Peteklerdeki arıların yok edilmesine izin verilmez.
Karşılaşılan Zorluklar
Sağlık sorunlarının yönetim ve tedavisi, organik hayvancılıkta karşılaşılan en büyük zorluklardan biridir. Birlikte barınan hayvanların birbirlerine zarar vermesini önlenmek için önlem alınmaması, uzun vadede sakıncalı olabilir.
Hastalık durumunda, alternatif çözümler başarısız olana kadar antibiyotik tedavisinin uygulanmaması, hayvanın uzun süre acı çekmesine neden olabilir. Çiftçilerin, hayvanın refahını korumada ne zaman alternatif tedaviyi ne zaman geleneksel tedaviyi kullanacaklarını bilmeleri için daha iyi protokoller geliştirilmelidir.
Kullanılabilecek besin takviyeleri üzerinde kısıtlamaların olduğu bölgelerde, organik yemler zaman zaman hayvanların beslenme ihtiyaçlarını karşılayamayabilir. Bunu önlemek için, organik ortamda yetiştirilen hayvanlara dair besleme stratejilerinin geliştirilmesi gerekir.
Kaynak: