Doğal yöntemlerle sağlığımızı korumak ve bağışıklığımızı güçlendirmek için karanfil muhteşem bir bitki!
Karanfili nasıl ve ne kadar tüketiyorsunuz hiç düşündünüz mü? Aşağıdaki açıklamaları okuyunca alışılagelmişin aksine karanfili sadece baharat olarak kullanmakla kalmayıp, çayının ve yağının da faydaları hakkında fikir sahibi olacak ve mutfağınızdan eksik etmeyeceksiniz.
Karanfil, bağışıklık sistemini güçlendiren bitkiler arasında ilk sıralarda geliyor. Beyaz kan hücrelerini artıran karanfil, bağışıklık sistemini iyileştiren bileşikler içeriyor. Uzmanlar günde bir diş kurutulmuş karanfil çiğnemeyi tavsiye ediyor.
Antibakteriyel özelliği çok güçlü olan karanfil özleri mikroplar üzerinde etkili. Enfeksiyon tedavilerinde önerilen karanfil mantar enfeksiyonları, böcek sokmaları ile oluşan iltihapları gidermeye yardımcı oluyor.
Ayrıca içeriğindeki öjenol sayesinde anestezik ve analjezik özellik taşıyan karanfilde, bu uçucu aromatik yağın ağrı reseptörlerini uyararak ağrıyı azaltmaya yardımcı olduğu da kanıtlanmış; diş, kas ve baş ağrılarında karanfil yağı kullanılması öneriliyor.
Antioksidan özelliği ile karanfil vücudu serbest radikallerin yıkıcı etkilerinden koruyor. Metabolizmamız uzun vadede karaciğerdeki antioksidanları azaltıyor ve kandaki yağ oranını artırıyor. Karanfil bu noktada devreye girip özündeki hepatoprotektif etkiyle karaciğeri korumaya yardımcı oluyor.
Yapılan araştırmalar karanfilden elde edilen özlerin insülini taklit ettiğini ve kan şekerini dengelediğini ortaya koyuyor. Bu özelliğiyle karanfil diyabet rahatsızlığı olanlar için de öneriliyor. Sindirim enzimlerinin salgılanmasını uyaran karanfil sindirim sistemi için yararlı bir bitki.