Başımız ağrıdığında, gribal bir enfeksiyon durumunda ya da farklı bir ihtiyaçla içtiğimiz ilaçların vücudumuz tarafından daha kolay emilimi için ne yapmak gerek hiç düşündünüz mü? Yeni bir araştırma, bir kişinin ilaç aldıktan sonraki duruşunun, midesinin ilaçları nasıl emdiğini etkileyebileceğini ortaya koyuyor.
Bizim için oldukça kolay gibi görünse de bilim insanları oral yolla alınan hapların aslında vücudun ilacın içeriğindeki bileşenleri emmesi için en karmaşık yol olduğunu söylüyor. Nedeni olarak da ilaç içeriği kadar sindirim sistemine ulaştığında midenin dinamik ortamı işaret ediliyor. Hap mideye ulaştığında, mide duvarlarının hareketi ve içindeki sıvı akışı çözünme hızını belirliyor.
Yapılan yeni bir çalışmada Johns Hopkins Üniversitesi araştırmacıları, ilaçların nasıl çözündüğünü analiz etmek için mide anatomisine uygun son teknoloji ürünü bir “StomachSim” kullandılar. Alınan ilaçların ne kadarının pilordan (mide çıkışında yer alan ve besinlerin oniki parmak bağırsağına geçişini kontrol eden kanal) geçip bağırsağa ulaştığını belirlemek için mide biyomekaniğini, hap hareketi ve ilaç çözünmesi ile birleştirmek amaçlı geliştirilen “StomachSim”den alınan sonuçlar ilginç. Araştırmaya katılan uzmanlar da kişinin duruşunun bir hapın çözünme hızını etkileyip etkilemediğini hiç düşünmediklerini ve ulaştıkları sonuçlara şaşırdıklarını ifade ediyorlar.
Sağ tarafa yatmak hap etkisini hızlandırmak için en iyi yol
Araştırma sırasında ekip, hap alırken dört farklı duruşu test etti. Sağ tarafa yatmanın sindirim için açık ara en iyisi olduğunu keşfettiler. Bu şekilde haplar midenin en derin kısmına gönderiliyor, çözünme oturmaktan veya dik durmaktan 2,3 kat daha hızlı gerçekleşiyor.
İlginç bir şekilde, sol tarafa yatmanın en kötü sonucu verdiği de görüldü. Bir hapın sağ tarafta çözünmesi 10 dakika sürüyorsa, aynı hapın dik bir duruşta çözünmesi 23 dakika, sol tarafa yatıldığında çözünmesi ise 100 dakikadan fazla sürdü.
Akıllı haplar gelir mi?
Araştırma ekibi, mide içeriğinin ve mide sıvısı dinamiklerinin bir ilacın biyo yararlarına katkıda bulunan faktörler arasında olduğunu ekliyor. Dahası, mide kasılmaları basınca neden olabiliyor ve vücutta karmaşık hap hareketleri oluşturabiliyor.
Tüm bu faktörler hapın çözünme hızının değişmesine ve hapın on iki parmak bağırsağına eşit olmayan bir şekilde boşalmasına neden oluyor. Araştırmacılar, bu sorunların ağızdan alınan ilaçların, özellikle de gecikmeli reaksiyon gösteren hapların tasarımında çeşitli zorluklar yarattığını söylüyor. Kim bilir belki de yakın gelecekte geliştirilen akıllı haplar sayesinde tüm bu sorulara çok daha kolay cevap bulunabilir…
Araştırma bulguları, Physics of Fluids dergisinde yayımlandı.
Kaynak: https://studyfinds.org/category/health/