Son yıllarda hobi olmaktan çıkıp adeta bir yaşam biçimi halinde gelen bisiklet, hem ruh ve beden sağlığınızı iyileştirmenin hem de özgürlük hissini iliklerinize kadar hissetmenizin en kısa yolu.
21. yüzyıl insanının en büyük sorunu hareketsizlik. Hal böyle olunca da pek çok hastalık kapımızı çalıyor. Geçmişte çok daha sık kullanılan bisiklet, doktorların faydalarını saya saya bitirememesi ve gittikçe daha fazla artan çevre bilinci sayesinde günümüzde itibarını geri kazandı diyebiliriz.
Günümüzde bisiklet sürmeyi sadece bir egzersiz şekli olarak nitelendiren toplumların sayısı her geçen gün azalıyor. Zira bisiklet artan çevre bilinci ve gün geçtikçe çözülmesi daha da güçleşen trafik sorunu nedeniyle alternatif bir ulaşım aracı olarak da pek çok ülkede kabul görüyor. Hatta Hollanda gibi ülkelerde neredeyse nüfusun tamamı bisiklet sahibi. Bisikleti bir yaşam kültürü olarak benimseyen ülkede devasa bisiklet park alanları, bisiklet sürücüleri için trafik işaretleri ve trafik lamba sistemleri bulunuyor. Öyle ki yayalardan sonra trafikte geçiş önceliği bisiklet sürücülerine ait. Hollandalılar işi bir adım daha ileri götürmüşler. Ülkede seyahatlerin yaklaşık dörtte biri bisikletlerle yapılıyor dersek bisikletin önemini daha iyi anlatmış oluruz. Hollanda sadece bir örnek. Danimarka, Finlandiya ve İsveç de bisiklet kullanımının yaygın olduğu ülkeler sıralamasında ilk sıralarda yer alıyor.
Bisiklet dostu şehirler
Türkiye’de de bisiklet kullanımını artırmaya yönelik yerel yönetimlerin çalışmaları dikkat çekiyor. Bu konuda yoğun bir çalışma sergileyen kentlerden biri de İzmir. “Bisiklet Kenti İzmir” olma hedefiyle sahil boyunca oluşturulan bisiklet yollarıyla bisiklet severlere güvenli ve keyifli sürüş imkanı yaratan ve BİSİM adı verilen bisiklet kiralama sistemini de hayata geçiren İzmir Büyükşehir Belediyesi, bisikleti bir hobi ve spor aracı olmaktan çıkararak bir yaşam şekli haline getirmeyi amaçlıyor.
Benzeri amaçlarla İstanbul Büyükşehir Belediyesi şirketi İSPARK, İSBIKE “Akıllı Bisiklet Paylaşım Sistemi”ni İstanbul genelinde yaygınlaştırmak için çalışıyor. Eskişehir, Antalya ve Sakarya da Türkiye’de bu konuda etkili çalışmalar yapan şehirlerden bazıları.
Hem egzersiz hem motivasyon
Obezite sorunun her geçen gün arttığını düşünürsek bisiklet kullanımıyla egzersizi hayatımıza dahil etmiş oluyoruz. Bisikleti bir meditasyon aracı olarak kullanmak da mümkün. Her gün periyodik olarak bisiklet sürmenin ve bunu bir alışkanlık haline getirmenin kişiyi hastalıklardan korumada son derece başarılı olduğunu söyleyen Op. Dr. Alp Varılsüha, “Bisiklet kullanımı; kilo verme, kalp ve akciğer sağlığı ve ruh sağlığı için olumlu etkilere sahiptir” diyor. Her yaşta yapılabilecek bir spor dalı olmasıyla da öne çıkan bisiklet, modern çağ insanının en büyük problemi haline gelen stresi azaltma konusunda da etkili. Bisikletin seyir halindeyken zihni olumsuz tüm düşüncelerden arındırarak adeta bir meditasyon görevi üstlendiğine de vurgu yapan Varılsüha, “Vücut spor yaparken endorfin salgılıyor. Endorfin hormonu ise insanda mutluluk hissinin oluşmasını sağlıyor” şeklinde konuşuyor.
Güçlü kaslar için
Bisiklet sürmek sadece kalori yakımına değil aynı anda pek çok kasın harekete geçmesine de yardımcı oluyor. Yapılan araştırmalar bisiklet sürmenin sırt ağrısı, metabolizma hastalıkları, kalp ve damar hastalıklarına iyi geldiğini de ortaya koyuyor.
Bisikletin hamileler için de faydalı olduğu belirtiliyor. Her gün 30-45 dakika arası bisiklet süren kadınlarda kemik ve kas gücü artıyor, duruş iyileşiyor, esneklik ve dayanıklılık artıyor böylece doğum da kolaylaşıyor. Beyne giden oksijen miktarının artmasını da sağlayan bisiklet, beynin hipokampüs bölgesindeki yeni hücre üretimini de desteklemeye yardımcı oluyor. Ayrıca her gün düzenli olarak bisiklet sürülmesi vücuttaki oksijen oranının artmasına ve toksinlerin birikmesinin de önüne geçmeye de yardımcı oluyor.
Çocuklarda denge gelişimi
Vücut direncinin artmasına da katkı sağlayan bisikletin çocukların denge yeteneğinin gelişmesi üzerinde de olumlu etkilere sahip olduğunu belirten Fizyoterapist Sena Türkoğlu, “Bisiklet, çocuklar için eğlence aracı olarak görülse de hem beden hem de ruh sağlıklarına büyük katkı sağlar. Çeviklik, kondisyon, konsantrasyon ve denge gibi yeteneklerinin gelişmesinin yanı sıra kendine olan güvenlerinin artmasına da yardımcı olur. Çocuklar denge kurabilmeyi bisiklet dışında hiçbir oyuncak ya da araç ile öğrenemezler. Çünkü bisiklet sürerken tüm beden uyum içinde çalışır” diyor.
Türkiye’nin bisikletli belediye başkanı
Türkiye’nin ve Avrupa’nın önde gelen bisiklet dostu kentlerinden biri olma hedefiyle pek çok çalışmaya imza atan İzmir Belediye Başkanı Tunç Soyer, bisiklet kullanım alışkanlığını tabana yaymak amacıyla bisikletle işe gidiyor. Soyer, bisiklet kullanımını teşvik ederek özellikle çocuklarda bu konudaki farkındalığı artırmak amacıyla 23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı kutlamalarına da bisikletiyle gitti. Bu konuyu bir adım ileriye taşıyarak makam aracının arka kısmına bisiklet taşıyıcı aparat taktıran Soyer, kentliyi bisikletle daha çok buluşturmak istediğini belirterek “Doğanın ortasında 500 dönümlük bir alanda Olivelo ismiyle bir bisiklet kampı projesini hayata geçirmek istiyoruz” diyor.