Düşük kalorili olmasına karşın son derece zengin besin öğeleri sayesinde chia tohumu, kaliteli bir karbonhidrat kaynağı. Aynı zamanda Omega-3 deposu da olan chia’yı nasıl tüketebiliriz, işte önerilerimiz.
Aztek ve Maya toplumlarının bilinen en eski besinlerinden biri olan Chia tohumunun kullanımı ülkemizde de her geçen gün artıyor. “Chia” kelimesi Antik Maya dilinde “güç” anlamına geliyor. Mayalar, bu minik tanelere böylesine iddialı bir isim vermekte haksız sayılmazlar. Kendi küçük etkisi büyük tohumlar düşük kalori oranına karşın “süper besin” olarak tanımlanmayı hak edecek kadar zengin besin değerlerine sahip.
Sadece iki yemek kaşığı chia tohumunun bir muzdan yüzde 64 daha fazla potasyuma sahip olduğunu biliyor muydunuz? Chia tohumunun her 28 gramında yani yaklaşık iki çorba kaşığında, 5 gram Omega-3 ve günlük protein ihtiyacının yüzde 10’una denk gelen 4,4 gram protein bulunuyor.
Chia’nın bilinen yararları
- Chia tohumu sağlıklı omega-3 yağları ve lif içeriği sayesinde giderek daha fazla insan tarafından tüketiliyor. Sadece 28 gram chia tohumunda 137 kalori bulunuyor. Ağırlığının yaklaşık yüzde 40’lık kısmını lifler oluşturuyor. 28 gramlık chia tohumunun 12 gramı ise karbonhidrat.
- Organik yetiştirilen bu tohumların genetiği henüz değiştirilmedi. Doğal olarak glüten içermediğinden çölyak hastaları ve glütensiz diyet yapanlar tarafından güvenle tercih edilen bir tam tahıl ürünü.
- Antioksidan bir besin olan chia tohumu vücuttaki serbest radikallerle mücadele ediyor. Yüksek besin değerlerine rağmen kilo kaybetmeye de destek olan chia tohumu aynı zamanda tip 2 diyabet ve kalp krizi oluşma risklerini de azaltıyor. Sporcuların performansını artırmaya da yardımcı olan bu minik mucizeler her tarife kolayca dahil edilebiliyor.
Nasıl tüketebiliriz?
Evde hazırlanan ekmek, pankek, poğaça, kurabiye, kek gibi hamurlu yiyeceklerin içine katılabileceği gibi salatalara, yoğurda, puding gibi tatlılara ya da içeceklere de karıştırılarak tüketilebilir. Minicik taneleriyle her malzemeye uyum gösteren bu leziz ve yararlı besin ile farklı tatları denemekten çekinmeyin. Su ve sütle karıştırıldığında kısa sürede jelleşen ve kıvam veren chia, tokluk hissi verip kan şekerini dengelediği için zayıflama programlarında da öneriliyor.
Pratik ve leziz
Dört adet olgun kiviyi bir tatlı kaşığı bal ve bir çorba kaşığı limonla birlikte hafifçe ezip bardaklara doldurun. Her bardağa bir çay kaşığı chia tohumu serpin ve file bademle süsleyerek servis yapın.
Sağlık deposu
İki çorba kaşığı chia tohumu, günlük;
Lif ihtiyacının yüzde 41’ini,
Magnezyum ihtiyacının yüzde 32’sini
Fosfor ihtiyacının yüzde 27’sini
Manganez ihtiyacının yüzde 30’unu
Kalsiyum ihtiyacının yüzde 18’ini
Tek başına karşılıyor !