Faydaları saymakla bitmiyor. Cilt güzelliğinden sindirim sistemine, bağışıklık sisteminden kemiklere insan sağlığına pek çok yararı bulunan yoğurt; yaklaşık 5 bin yıldan bu yana sofralarımızda.
Tarihçilerin hemen hemen hepsi, yoğurt gibi fermente edilmiş süt ürünlerinin, sıcak iklimli coğrafyalarda tesadüfen bulunduğu konusunda hemfikir. Türkçedeki “yoğmak” fiilinden türetildiği bilinen “yoğurt” kelimesi ise dünyadaki tüm dillere Türkçeden geçmiş. M.Ö. 2200 – 3000 yılları arasında Anadolu’da yaşayan uygarlıkların yoğurt tükettiğine dair bilgiler mevcut. Sümerlerden Mısırlılara birçok uygarlık tarafından yenen yoğurdun Avrupa’ya Osmanlı döneminde Balkanlar üzerinden yayıldığı biliniyor. Fransa’ya Türk bir hekim tarafından götürülen yoğurt, bugün dünyanın birçok yerinde farklı şekilde tüketiliyor. Yoğurdun faydaları arasında ilk akla gelen kemik sağlığı için önemli kalsiyum minerali. Diğer taraftan bağışıklık sistemini destekleyici olan yoğurt, barındırdığı probiyotikler sayesinde sindirim sistemine yardımcı oluyor ve bedenimizin savunma mekanizmasını
güçlendiriyor. “Probiyotik” bakterileri ve “prebiyotik” besinleri bir arada bulundurması yoğurdun en önemli özelliği. Kan şekerinin düzenlenmesine de yardımcı olan yoğurt, bağırsak düzensizliklerinin giderilmesinde de etkili. Ayrıca kolon kanserinin ve kalın bağırsak kanserinin oluşumunu önlemeye de destek.
Çocuklar da yoğurt yemeli
Bu değerli ve yararlı besini çocukların sevmesi ve beslenme alışkanlıklarına dahil edilmesi önemli. Çocuklarınızın öğünlerinde sık sık yoğurda yer verin. Bunu yaparken ısrarcı ve zorlayıcı olmak yerine çocuklarınıza eşlik edin ve sevebilecekleri şekillerde sunumlar yapın. Öte yandan bebeklik çağından itibaren yoğurtla tanışan çocukların ileride yoğurdu sevme olasılığı artıyor. Meyveyle veya tahıllarla karıştırarak çocuklara yoğurt sunmak onlara yoğurdu sevdirmek için ilk etapta iyi bir yöntem. Diğer taraftan yoğurdun sade olarak sevilip benimsenmesi uzun vadede daha etkili ve yararlı. Yoğurtlu çorbalar, salata sosları, sandviç sosları gibi farklı tarifler de yoğurdun sevilerek tüketilmesine yardımcı olabilir.
Cilde dost
Yoğurt, sahip olduğu doğal yağlar, vitaminler ve mineraller sayesinde yeryüzünde bulabileceğimiz en doğal nemlendiricilerden biri. Yoğurtta bulunan laktik asit, ciltteki aknelerin ve sivilcelerin oluşumunu önlemeye yardım ederken egzamaların da azaltılmasına destek oluyor. Bu nedenle evde hazırlanan birçok güzellik maskesinde yoğurttan faydalanabiliyoruz. İçerdiği yağlar, flor, kalsiyum, iyot, fosfor gibi maddeler sayesinde hem cilt güzelliği hem de sağlık için son derece değerli bir gıda. Kadınlar için önemli bir besin Kadınların ileri yaşlarında, halk arasında kemik erimesi olarak bilinen osteoporoz riski artıyor. Kemiklerin güçlenmesi için kalsiyum bakımından zengin besinlerin tüketilmesi osteoporoz olasılığını azalttığı için önemli. Kalsiyum ve protein yönünden zengin olduğu için kemiklerin en önemli ihtiyaçlarını karşılayan yoğurt, özellikle kadınlar için çok değerli bir besin.
Yoğurdun Besin Değerleri
100 gr. tam yağlı yoğurt 61 kalori içeriyor. Bu kalorinin 29’u yağdan geliyor. 100 gram yoğurtta 3,5 gram protein bulunuyor. 100 gram yoğurt tüketerek günlük kalsiyum ihtiyacının %12’sini karşılamak mümkün. Yoğurt ayrıca potasyum, fosfor, riboflavin, çinko, B5 ve B12 vitaminleri içeriyor.
Ev yapımı
Ev yapımı yoğurtlar, ılık sütün mayalanması ile elde ediliyor. Tencerelerde mayalanan yoğurt sarılıp sarmalanıyor. Ancak bu şekilde hazırlanan yoğurtlar günümüzün koşulları göz önüne koyulduğunda hijyen açısından riskli kabul edilebilir. Çiğ sütün içinde bulunan bakteriler ev koşullarında yalnızca kaynatılarak yok edilemiyor. Üstelik aşırı derecede kaynatılmış sütler besin değerlerini de kaybediyor.
Sabah – Öğlen – Akşam keyifle…
Sabah kahvaltılarında, bal, reçel ekleyerek tüketebileceğimiz yoğurt; yulaf ezmesi, kuru meyve ve kuru yemişle karıştırılarak tek başına doyurucu ve besleyici, harika bir kahvaltı seçeneğine dönüşebilir. Öğle yemeklerinde etin yanında tüketebileceğimiz yoğurt yemeğe ayrı bir keyif ve lezzet katar. Sebze ağırlıklı bir mönü de ise tamamlayıcı olarak kendine yer bulabilir. Akşam öğünlerini hafif lezzetlerle tamamlamak isteyenler, yaz aylarında ayran aşı çorbası, kış aylarında ise yayla çorbası, mısır çorbası gibi yoğurtlu tarifleri ve terbiyesinde yoğurdun kullanıldığı seçenekleri tercih edebilir.
Derleme kaynaklar:
https://www.plaisirslaitiers.ca
http://www.mayaourtiere.com
ttps://www.muhendisbeyinler.net