Yemeklerin olmazsa olmazı soğan, aynı zamanda içeriğinde bulunan vitamin ve minerallerle doğa ananın bizlere sunduğu doğal bir antibiyotik.
Yemeklerin, salataların, balıkların can yoldaşı olan soğan içeriğinde bulunan A, B ve C vitaminin yanı sıra bol fosfor, kalsiyum, potasyum, magnezyum, demir ve sodyum içeriyor. Bağışıklık sisteminin güçlenmesine son derece faydalı olan soğanı hazır kış aylarındayken soğuk algınlığına veya bronşite yakalanmamak için bolca tüketin deriz. Vücutta kolesterolün yükselmesini de engelleyen soğan, iyi kolesterolü artırırken tansiyonun da düşmesine yardımcı oluyor. Kalp ve damar sağlığı üzerine de son derece faydalı olan soğan, damar tıkanıklarının da önüne geçerek kalp krizi riskini azaltmaya yardımcı oluyor.
Oldukça kuvvetli bir idrar söktürücü olan soğan, kanın temizlenmesine de katkı sağlarken vücuttaki fazla tuzun dışarı atılmasına da önayak oluyor. Romatizmanın etkilerini azaltan soğan, içeriğinde bulunan lifler sayesinde sindirimi de kolaylaştırıyor. Özellikle diyet yapanların kırmızı soğanı sıkça tüketmeleri öneriliyor çünkü soğan metabolizmayı hızlandırıyor. Bu sayede de yağ yakımına katkı sağlıyor.
Bu faydalı etkileri vücudunuzda hissetmek istiyorsanız her şeyi olduğu gibi soğanı da doğru tüketmek son derece önemli. Örneğin soğanı tüketeceğiniz zaman soyup parçalara ayırmalısınız aksi takdirde havayla temas etmesi sonucunda içeriğindeki yararlı maddelerin etkisi azalır. Ayrıca doğradıktan sonra yarım saat içerisinde de tüketmeniz öneriliyor yoksa içerisinde meydana gelen kimyasal ayrışmalar sonucunda midede şişkinliğe, ekşimelere ve karın ağrısına neden olabiliyor. Bir soğan sever olarak sarımsağa da aynı aşkla yaklaşıyorsanız hemen unutun deriz. Çünkü soğanın sarımsakla yenmemesi gerekiyor. Yerseniz bağırsaklarda oluşacak mayalanma sonrasında ağrıya da hazır olun.
Bünyeye bu denli faydalı olan bir besini sadece kokusu yüzünden tüketmek istemiyorsanız onun da yöntemi basit. Soğan yedikten sonra bir tutam maydanoz çiğnerseniz ya da bir miktar ekmek kabuğu yerseniz kokuyu gidermiş olursunuz.
Besin değerleri
100 gr. çiğ (pişirilmemiş) kuru soğanda:
38 kalori; 1,5 gr. protein; 9 gr. karbonhidrat; 0,1 gr. yağ; 0,6 gr. lif; 56 mgr. fosfor; 27 mgr. kalsiyum; 0,5 mgr. demir; 10 mgr. sodyum; 157 mgr. potasyum: 12 mgr. magnezyum; 40 IU A vitamini; 0,03 mgr. B1 vitamini; 0,04 mgr. B2 vitamini; 0,2 mgr. B3 vitamini: 0,l mgr. B6 vitamini: 10 mcgr. folik asit: 10 mgr. C vitamini ve 0,3 mgr. E vitamini bulunur.
Derleme kaynaklar: