Sofralara, acı biber olmadan oturamayanlardan mısınız? O zaman size iyi bir haberimiz var. Acı biber sadece yediklerinize bambaşka bir tat vermekle kalmıyor, sağlığınızı da iyileştiriyor. Acının sağlığa iyi gelen bu etkisi nereden mi geliyor? Biberi çiğnediğinizde dilinizin veya boğazınızın yandığını düşünmenize neden olan madde, işte tam da bu işe yarıyor. Gelin bu maddeyi yakından tanıyalım.
Biberde bulunan ve bu karakteristik tada ve ısıya neden olan maddenin adı, kapsaisin. Yani acı biberin ne kadar acı olacağını kapsaisin oranı belirliyor. Acıyı hissetmek için asıl gerekli olan şeyse insan dilinde bulunan kapsaisin reseptörleri. Kapsaisin sizi yakmasa da, beyninizde bir sıcaklık değişimi algısı yaratır. Reseptörler, bu maddeden etkilenerek acı ve sıcaklık hissine neden olur. Bu reseptörler olmasaydı bu tadı hiçbir zaman hissedemeyecektik. Kuşların böyle olduğunu biliyor muydunuz? Acı reseptörleri bulunmayan kuşlar bu tadı algılayamazlar ve ne kadar acı olursa olsun her çeşit biberi yiyebilirler. Bu, acı sevmeyenler için imrenilecek bir durum olabilir ama bibersiz yaşayamayanlar bu reseptörlerin varlığı için eminiz şükretmeye başlamışlardır.
Etkili bir ağrı kesici
Şimdi de kapsaisin sağlık için ne gibi faydalar sağlıyor, ona bakalım. Bu madde aslında çeşitli ağrı kesici ilaçların önemli bir bileşenidir. Kapsaisin; eklem iltihaplanmaları, sırt ağrısı, kas gerilmeleri, kramplar, burkulmalar, zona hastalığının ardından devam eden yakıcı ağrı ve diyabetik kaynaklı ayak ağrılarına yönelik ilaçlarda özellikle de kremlerde kullanılır.
Ömrü uzatıyor
Haftada kaç gün acı biber ya da acı biberli yemek yersiniz? Tercihiniz hemen her günse, bu tadı haftada bir kereden daha az tüketenlere göre erken ölüm riskiniz daha düşük olabilir. Bunun temel dayanağı, Harvard Üniversitesi ve Çin Ulusal Hastalık Kontrol ve Önleme Merkezi’nin yaptığı araştırma. Bu çalışmaya göre, haftada altı gün acı yiyecekler tüketmek, ölüm oranlarını yaklaşık yedide bir düşürüyor.
Acı biberli yiyecekler ayrıca kolesterolü düşürebilir, kalp hastalıklarını azaltabilir, metabolizmayı yavaşlatıp, iştahı azaltabilir. Hatta sindirim sistemi sağlığına da iyi gelir. Büyüklerimizin özellikle soğuk kış günlerinde neden şöyle bol acılı bir et suyuna çorbayı tercih ettiklerini şimdi daha iyi anlıyoruz.
Madem öyle, dünyanın en acı biberi hangisi acaba diye düşünebilirsiniz. Aslında bu sürekli değişiyor. Şu an listenin başında Carolina Reaper var. Bu biber çeşidi, yine dünyanın popüler acı biber çeşitlerinden biri olarak bilinen Jalapeno biberinden tam 200 kat daha acı. Böyle yoğun acılığa sahip biberlerin kavurucu sıcaklığına tahammül edebiliyorsanız, daha sağlıklı ve uzun bir hayat sizi bekliyor olabilir.
Kaynak: www.medium.com