Dünya değişiyor ve dönüşüyor. Tarım ve hayvancılık dünyası da bu değişim ve dönüşümden nasibini alıyor. Bilim insanları ihtiyaç ve beklentilere teknolojinin önderliğinde cevap verebilmek adına her geçen gün insanoğlunun karşısına sıra dışı bir yenilikle çıkıyor.
Serinlemek ineklerin de hakkı!
İneklerin süt vermesine ve doğurganlığına etki eden sıcaklık stresinin önüne geçmek isteyen bir Japon iç giyim firması kollarını sıvadı ve inekleri serin tutmaya yarayan bir cihaz geliştirdi.Cihazın adı “Ushi-ble”. Bu cihaz, nem sensörleri yardımıyla kumaşın ıslaklık derecesini tanımlayarak cihaza bilgi gönderiyor. Kumaş kuruduğunda sistem yeterli miktarda su pompalayarak kumaşın ıslak kalmasını sağlıyor. Bu sayede ineklerin vücut ısısı 5 dereceye kadar düşürülebiliyor. Kyoto Tarım, Orman ve Balıkçılık Teknoloji Merkezi tarafından yapılan testler sonucunda cihazın, yaz aylarında süt üretiminde görülen düşüşü hafiflettiği ortaya çıkarıldı.
Meyve toplayan robot
Çiftçiler en çok hasat döneminde yorulurlar. Zira ürünler çürümeye yüz tutmadan, kısa zamanda toplanıp meyve sebze hallerine teslim edilmelidir. Dalından, elle meyve toplamak ise yorucu olduğu kadar zaman alan da bir süreçtir ve hızla sonlandırılmalıdır. Amerika’da bu soruna çare olacak meyve toplayan robot icat edildi. Gelecekte tarım endüstrisinin kodlarını yeniden yazacak olan bu robotun iki yıl içinde satışa çıkarılması bekleniyor. 24 saat çalışabilme özelliğine de sahip olan bu robot, elle hasat yapan işçilerin işini elinden alır mı dersiniz? Kim bilir?
Raf ömrüne ömür katan ambalaj!
Gıda sektörüne bir yenilik de bizim topraklarımızdan. Sabancı Üniversitesi geçtiğimiz günlerde gıdaların raf ömrünü uzatan bir nano-kil katkılı gıda ambalaj teknolojisine imza attı. Üniversitenin Nanoteknoloji Araştırma ve Uygulama Merkezi çalışanları, farklı
işlevler kazandırılmış kil nanotüpleri içeren bir ambalaj filmi geliştirdi. Meyve ve sebzelerin aşırı olgunlaşmasını ve et örneklerinde mikrobiyal büyümeyi engelleyen bu film, gıdaların bozulma süresini maksimuma çıkararak raf ömürlerini uzatıyor. Geliştirilen bu teknoloji ile gelecekte farklı gıda türlerine özel düşük maliyetli ambalajların tasarlanması da planlanıyor. “Nano-kil katkılı gıda ambalaj” teknolojisi, TreeT BUBA Tarım ve Teknoloji şirketi tarafından lisanslandı.
Ey elektrik, sen nelere kadirsin!
Finli araştırmacılar dünya üzerindeki açlığı azaltacak devrim gibi bir yenilikle bilim dünyasını şaşkınlığa uğrattılar. Sentetik gıda alanında eşsiz bir yenilik olarak kabul edilen bu buluş kapsamında bilim insanları yenilenebilir enerji ile güçlendirilmiş bir sistem kullanarak besleyici ve tek hücreli bir protein topluluğu yaratmayı başardı. Food From Electricity projesinin bir parçası olarak hayata geçirilen bu çalışma için sadece elektriğe, suya, karbondioksite ve bakteriye ihtiyaç duyuluyor. Buluş kapsamında bir biyoreaktörde elektroliz edilen hammaddelerden yüzde 50’den fazla protein ve yüzde 25’lik karbonhidrattan oluşan bir toz elde ediliyor. Sistem halihazırda biyoreaktörün 1 gramlık protein üretebilmesi için 2 haftalık süreye ihtiyaç duyuyor. Bu nedenle sistemin geliştirilmesi gerekiyor. Ticari olarak verimli hale gelebilmesi için ise yaklaşık bir 10 yıla daha ihtiyaç olduğu belirtiliyor.