Rengarenk gıdalardan oluşan bir diyetle sarı nokta hastalığını yavaşlatabilirsiniz!
Bir sabah uyandığınızda bir metre ötenizdeki sevdiklerinizi, büyük bir zevkle döşediğiniz evinizdeki nesneleri göremediğinizi düşünün. Sarı nokta hastalarının yaşadıkları işte tam olarak bu. Çözüm ise besinlerde saklı!
Özellikle 50 yaşından sonra daha sık görülmeye başlanan ve halk arasında sarı nokta diye adlandırılan “makula dejeneresansı”nın neden ortaya çıktığı konusunda henüz net bir bilgi yok. Sarı nokta, gözün arka kısmında yer alan ve görme hücrelerinden oluşan retina tabakasının en önemli bölgesidir. Bu bölgede meydana gelen tüm hastalıklar makula dejeneresansı olarak nitelendirilir. Sarı nokta hastalığında gözün arkasındaki sarı noktada lekeler meydana geliyor. Net görememenin yanında cisimlerin merkezini eğik, çarpık ya da karanlık görme bu hastalığın en temel belirtilerinin başında yer alıyor. İlerleyen durumlarda ise görme kalitesi iyice düşüyor. Sarı nokta hastalığı sıklıkla yaşa bağlı olarak ortaya çıkıyor. Kimi zaman da yüksek dereceli miyoplar, doğumsal ve yapısal bazı retina hastalarında da bu hastalığa rastlanabiliyor. Sigara, yüksek kolesterol, hipertansiyon, ultraviyole ışınlarına fazla miktarda maruz kalma ve doğru beslenmeme ise sarı nokta hastalığına yakalanma riskini daha da artırıyor.
Doğru beslenme alışkanlıkları edinerek sarı nokta hastalığını yavaşlatmak mümkün diyen Florence Nightingale Hastaneleri Göz Hastalıkları Bölüm Başkanı Prof. Dr. Halil Bahçecioğlu, “Amerika’da 4 bin kişinin katılımıyla gerçekleştirilen bir araştırma, lutein ve zaeksantinin maddelerini içeren besinlerin yüksek oranda tüketilmesi sonucunda sarı nokta hastalığı %35 oranında azaldığını ortaya koyuyor” diyor. Archives of Ophthalmology dergisinde de yayınlanan araştırmaya göre Omega-3’ün hastalığın yavaş seyretmesine hatta kimi zaman tamamen de durmasına yardımcı olduğunu kaydeden Halil Bahçecioğlu, bu hastalığa sahip olanların beslenme alışkanlıklarını mutlaka bol renkli sebze ve meyvelerden oluşan sarı nokta diyeti etrafında şekillendirmelerini öneriyor.
Sarı nokta hastaları C ve E vitamini, lutein ve zeaksantin, çinko ve bakırdan yana zengin gıdalarla beslenmeliler. İçeriğinde bol miktarda lutein barındıran ıspanak, brokoli gibi yeşil sebzeleri, mısır ve yumurtayı sofralarının baş köşesine oturtmalılar. Zira bu gıdalarla beslenilmesi halinde hastalık yavaşlıyor ve bir üst seviyeye geçiş geciktirilmiş oluyor. Beslenme listesi elbette bununla da sınırlı değil. Kivi, havuç, kırmızı üzüm, domates, bezelye, kavun, kuru kayısı, lahana, kereviz, şalgam, somon, uskumru, alabalık, ton balığı, fındık tavuk, ceviz, kuru fasulye, kabak çekirdeği, susam, süt ve süt ürünleri ve pancar, tüketilmesi önerilen gıdaların başında geliyor.
Bu hastalıkta yapılması gerekenler kadar yapılmaması gerekenler de son derece önemli. Örneğin, genetik yatkınlığı olanların sigara ve tütün ürünlerini kullanımı halinde hastalık daha erken yaşlarda ortaya çıkabiliyor ve diğer hastalara göre süreç daha hızlı seyrediyor.
Derleme kaynaklar:
https://www.memorial.com.tr,
https://www.haberturk.com,
https://www.sabah.com.tr