Sevdiğiniz ve sık tükettiğiniz sebze ve meyveleri mevsiminde alıp kurutmak istiyorsanız, önerilerimizi izleyin…
Domates: Domates kurutması zor olan bir üründür. Bol su içerdiği için daha zor kurur. Az sulu, etli domatesler kurutma için seçilmedir. Önce iyice yıkanıp sapları kesilir. Tercihinize domatesin boyutuna göre parçalara bölünür. Bol sulu olduğu için kuruturken az tuz serpilir, bu aynı zamanda kurtlanmayı da önleyecektir. Izgara teli, ince tülbent bir bez alttan hava akımını kolaylaştıracağı için kurutmada tercih edilir. Daha kolay kurutmak için güneşte tutulmalı ve sık çevrilmelidir. Kestiğiniz boyutlar ve güneş durumuna göre kuruması 7 – 14 gün arasında değişebilir.
Patlıcan: Patlıcanı hangi amaçla kullanacağınıza karar verip kurutmadan önce buna göre hazırlamalısınız. Dolmalık olarak kurutacaksanız içlerini boşaltmalı, yemeklerde kullanacaksanız istediğiniz büyüklükte kesmelisiniz. Patlıcanı güneşte ya da gölgede kurutabilirsiniz.
Patlıcan için önerilen kurutma şekli ipe dizilerek yapılandır, zaman olarak 10-15 gün süreye ihtiyacınız olacak.
Kayısı: İnce bir tülbent üzerinde temiz bir alanda güneşte kurumaya bırakılır. Bütün olarak kurutacaksanız güneşte kurutmaya başladıktan birkaç gün sonra çekirdeğini çıkarabilirsiniz. Çekirdeği çıkarırken meyvenin zedelenmemesi için özenli davranmalı ve bastırarak çıkarmalısınız. Çekirdeği çıkarıldıktan sonra rengi kahverengi olana kadar güneşte kurutma işlemine devam etmelisiniz. O nedenledir ki kahverengi kayısılara “günkurusu” denir.
Malatya’nın sarı kayısıları sizi yanıltmasın bu kayısılara kükürt buharı uygulanmaktadır; islim denilen bu yöntemle hazırlanan kayısılara islimli kayısı denir.
İncir: Kurutmak için olgun incirleri tercih etlesiniz. İyice yıkadıktan sonra saplarını kesip temiz ince bir bez üzerinde güneşte düzenli aralıklarla çevirerek kurutabilirsiniz.