Buzdolapların derin dondurucuları özellikle çalışan kadınların ve çocuklu ailelerin adeta kurtarıcısı. Sebzeleri ve meyveleri ayıkladıktan sonra çiğ olarak derin dondurucuda muhafaza ederek uzun uğraşlara gerek olmadan mükellef sofralar kurup günün geri kalanını kendinize ayırabilirsiniz. Buradaki püf noktası şu: Buzdolabına koyacağınız sebze ve meyveleri buzdolabı poşetinin içine yassı bir yüzey elde edecek şekilde doldurun. Böylece dolaptan çıkarttığınızda daha kolay çözünmüş olacaklar ve zedelenmeyecekler. Ek olarak derin dondurucuya koyduğunuz yiyeceklerin üzerine tarih yazarsanız son kullanma tarihini daha kolay takip edebilirsiniz. Peki ama buzdolabında saklamak için en çok tercih edilen sebzeler hangileri?
Barbunya
Bazen ana yemek, bazen meze bazen de salatalarda karşımıza çıkan barbunya hangi şekilde tüketilirse tüketilsin adeta bir lezzet başyapıtı olarak sofraları süslüyor. Peki ama barbunyaları buzlukta nasıl muhafaza etmeliyiz. Öncelikle kabuklarından ayırdığınız taze barbunyaları sıcak suda birkaç dakika haşlayın. Daha sonra soğuk suyun içine atın ki rengi dönmesin. Ardından bir kevgirde suyunu süzün ve poşetlere tüketeceğiniz miktarlarda koyup havasını iyice alın. Sonra doğru derin dondurucuya. İşte hepsi bu kadar kolay.
Kırmızı biber
İçerdiği vitamin ve mineraller yüzünden tam bir ecza dolabı olarak nitelendirilen ve limondan daha fazla C vitamini barındırması nedeniyle sofraların baş tacı ilan edilen kırmızı biberi, ana yemeklerden kızartma ve salatalara kadar pek çok şekilde tüketmek mümkün. Peki ya bu enfes tattan kışın vazgeçmek mümkün mü? Elbette hayır! O zaman derin dondurucumuzda ona da yer açıyoruz. Kırmızı biberleri öncelikle iyice yıkayıp fırın tepsisine dizin. Daha sonra 200 derecelik fırında pişmeye bırakın. Piştikten sonra kabuklarını daha kolay soyabilmek için henüz sıcakken bir kilitli poşete koyun ve terlemeye bırakın. Yaklaşık yarım saat sonra poşeti açıp kabuklarını soyun. Bu yöntemle kabukların kolaylıkla soyulduğunu göreceksiniz. Kabuklarını soyduktan sonra içindeki çekirdekleri temizleyin. Dilerseniz bu şekilde derin dondurucuya kaldırın, dilerseniz de küp küp kesip içine zeytinyağı, minik minik doğradığınız sarımsak, damak tadınıza göre sirke ve biraz limon ilave edip derin dondurucuya koyun. Bu şekilde misafir geldiğinde hemen çıkartıp yemeklerin yanında sunabilirsiniz.
Taze fasulye
Davet sofralarının sultanı taze fasulyeyi misafirlerim kışın da yaz aylarındaki lezzetiyle tatsın diyorsanız yöntemi çok basit. Öncelikle fasulyeleri yıkayıp uç kısımlarını kopartın. Daha sonra dilediğiniz boyutta küçültün. Derince bir kabın içine su koyun ve içine buz kırın. Fasulyeleri önce kaynar suda yaklaşık bir 2-3 dakika haşlayın. Daha sonra renginin olanca yeşilliğiyle kalması için bir kevgir yardımıyla sıcak sudan alarak soğuk suya atın. Soğuyan fasulyeleri süzülmeleri için kevgire alın. Ardından kağıt havlunun üzerinde alıp iyice suyunun emilmesini sağlayın. Buzdolabı poşetlerine koyun ve poşetlerin havasını iyice alın. Dilerseniz poşetlerin içine bir domatesi dörde bölerek de koyabilirsiniz. Böylece yemek yaparken domatesiniz de hazır olur. Devir vakitten tasarruf devri.
Arafta lezzet: bamya
Dünya üzerinde çok fazla sevilmeyen sebzeler sıralamasında hiç kuşkusuz ilk ona girecek olan bamyanın, içerdiği vitaminler, mineraller ve organik bileşenler sayesinde sağlığa faydaları saymakla bitmez. Bamyayı kurutarak da kış için saklamak mümkün. Ama bu yöntem sizin için zor geliyorsa bir de dondurarak saklamayı deneyin. Öncelikle bamyanın saplarını bir bıçak yardımıyla koni şeklinde kesin. Eğer küt olarak keserseniz içindeki yapışkanlı suyun çıkmasına neden olursunuz. Bu da pişirirken istemediğiniz bir doku oluşmasına neden olur. Ama koni şeklinde kesmeyi beceremiyorsanız her şeyin bir kolay yolu var. Bir kalemtıraşın yardımına başvurun. Bamyanın saplarını ayıklama işi bitince içine limon suyu eklediğiniz kaynar suda 2-3 dakika bekletin. Daha sonra alıp soğuk suda bekletin. Ardından kevgirde süzün. Kabuklarını soyduğunuz domatesleri küp küp doğrayın ve poşetlerin dibine koyun. Üzerine ise bamyaları ilave edin ve derin dondurucuya atın. Hepsi bu kadar basit.
Bezelye
Bezelyesiz bir kış olmaz! Düşünsenize salatalardan pilavlara, çorbalardan tavuklu sarmalara içinde yer aldığı her tarifi güzelleştiren bir lezzet bezelye. Yemeklere lezzet olduğu kadar renk de katan o yeşil topların kışa hazırlığı da oldukça kolay. Bezelyenin hazırlanmasındaki en zaman alan kısım sandığınızın aksine ayıklanması. Ayıkladıktan sonraki temel gidiş yolu diğerleriyle aynı. Yani önce sıcak suda kaynatın, sonra soğuk suya alın ve poşetleyip dolaba kaldırın. Gördünüz mü sandığınız kadar zor değil.