Ramazan ayının gelmesiyle birlikte kimler oruç tutabilir sorusu da tekrar gündeme geliyor. Maalesef herkesin oruç tutması mümkün değil. Oruç tutma kararı alırken kişinin yaşının yanında mevcut hastalıklarına uygun uzman doktor kontrolünden geçmesi gerekiyor.
Sağlıklı kişilerde bile oruç, zaman zaman sindirim zorlukları, mide ve bağırsaklarda aşırı gaz birikimi, ani tansiyon yükselmesi gibi rahatsızlıklar yapabiliyor. Özellikle bu dönemde hamurlu tatlılar, pideler, börekler gibi yüksek kalorili yiyecekler tüketilirse kilo da alınabiliyor. “Oruç esnasında en çok görülen durumlar, kan basıncının düşmesi, şekerin düşmesi, gün içi performans ve dikkatin azalması” diyen Acıbadem Taksim Hastanesi İç Hastalıkları Uzmanı Dr. Edvin Murrja’ya göre en önemli hata, sahur ve iftarın normal öğüne göre çok daha büyük miktarlarda ve çeşitlerle yapılması. Bu durumda mideye alışmadığı bir yük ekleniyor.
Hamile veya emziren anneler, gelişme çağındaki çocuklar, uzun seyahat yapacak olanlar, hipoglisemi ve şeker hastalığı gibi uzun süre aç kalması istenmeyen hastaların oruç tutması sakıncalı görünüyor.
Aynı şekilde hipertansiyon ve ağır kalp-böbrek hastaları, şiddetli mide ve sindirim problemleri yaşayanlar, karaciğer yetmezliği olanların da oruç tutması riskli. Tansiyonu olan hastaların, ilaçlarını kullanmaları ve doktorlarının izin olduğu müddetçe, gün içinde sıkıntı yaşamıyorlarsa oruç tutmalarında sakınca olmadığı belirtiliyor. Toplumun yaklaşık yüzde 20’sinde görülen reflü hastalarının oruç tutmak istiyorlarsa sahuru kesinlikle atlamamaları öneriliyor. Bu hastalar iftar ve sahur arasında dengeli su ve yiyecek dağılımı ile oruç tutulabiliyor.
Diyabet hastalarında ise oruç sürecinde iki unsur önemli: Çok uzun süren açlığa bağlı şekerin düşmesi yani hipoglisemi atakları ve tersi ilaç-diyet düzensizliğine bağlı şeker yüksekliğinin oluşturduğu durumlar. Dr. Murrja, “Günde 2 ve üstü ilaç kullanan ya da insülin kullanan hastalarda bilinç kaybına varan bayılmalar yaşanabildiğinden oruç tutmamaları gerekiyor. Oruç tutacak diyabet hastaları karbonhidrat, şeker ve yağdan fakir, proteinden zengin diyetler uygulamalı. Çay ve kahveden uzak durmalı” diyor.