Şeker, vücudun serotonin hormonu salgılamasına yardımcı oluyor. Özellikle stresli ve üzgün olunan zamanlarda sıklıkla başvurulan gıdaların başında şeker geliyor.
Gün boyunca içilen kahveler, çaylar, gazlı içecekler, yenilen tatlılar vs. derken şeker günlük yaşantımızda vücudumuza en sık aldığımız gıdaların başında geliyor. Yapılan araştırmalar kişi başı günde ortalama 40-120 gram şeker tüketildiği gerçeğini ortaya koyuyor. Halbuki Dünya Sağlık Örgütü’ne göre; şekerin günlük kalori ihtiyacının yüzde 10’undan fazlasını oluşturmaması gerekiyor. Amerikan Kalp Derneği ise günlük olarak 24 gramdan fazla şeker alınması halinde vücudun bunu tolere edemediğini dolayısıyla da ortaya sağlık sorunları çıktığını kaydediyor. Peki ama günlük tüketilmesi gereken miktardan daha fazla şeker alınması durumunda vücutta neler oluyor.
1- Hafızayı zayıflatıyor
Avusturalya Ulusal Üniversitesi öğretim üyesi Profesör Dr. Nicolas Cherbuin tarafından yapılan araştırmaya göre kan şekerinin normal değerlerin üzerinde seyretmesi halinde beyinde hafızayı oluşturan kısımlarda küçülme meydana geliyor. Bu ise hafıza sorunlarına neden oluyor.
2- Kanser riskini artırıyor
Amerika Diyet Rehberi’nin 2010 yılı raporlarına göre vücuda düzenli olarak yüksek oranda şeker alınması insülin direnci ve obeziteyi tetikleyerek indirekt olarak bazı kanser türlerinin görülme riskini artırıyor. Yapılan çalışmalarda besinlerin glisemik yükü ile meme, kolorektal, yumurtalık ve pankreas kanserleri arasında pozitif ilişki tespit edilmiş.
3- Yaşlanmayı hızlandırıyor
Şeker molekülleri vücutta fazla olduğunda proteinlere bağlanarak yapısının değişmesine neden oluyor. Bunun sonucunda da cildin elastikiyet ve sıkılığını sağlayan kollajen ve elastin proteinleri zarar görüyor. Bu ise cildin kırışmasına, canlılığını yitirmesine ve yaşlanmasına neden oluyor.
4- Kalp hastalıklarını tetikliyor
Institute of Medicine tarafından gerçekleştirilen bir araştırmaya göre şeker, LDL ve trigliseridlerin yükselmesine neden oluyor. Bu ise damar tıkanıklığına yol açıyor. Damar tıkanıklığı da kalp krizi potansiyelini artırıyor.
5- Karaciğerde yağlanma nedeni
Dünyada en sık görülen hastalıklardan biri olan karaciğer yağlanması, dikkat edilmediği ve önlemler alınmadığı taktirde siroz ve karaciğer kanserine neden olabiliyor. Yapılan araştırmalar fazla miktarda fruktoz tüketilmesinin trigliseridlerin yükselmesine yol açarak karaciğer yağlanmasını tetiklediğini ortaya koyuyor.
Derleme kaynaklar:
European Food Information Council (EUFIC) – Avrupa Gıda Bilgi Konseyi
https://www.cnnturk.com