Zengin içeriği ile ayrı bir kültür barındıran Osmanlı mutfağında yemekler kadar meyve ve baharatlar da önemli bir yere sahip. Bu lezzetlerin şerbete dönüşmüş halleri, bugün dünya mutfağında sorbetto olarak yer alan meyveli buzların da ilham kaynağı. Sıcaklarda serinleyip ferahlamak için yapılan birbirinden farklı şerbetler, dünya mutfak kültürünün önemli bir parçası. İşte, özellikle karanfil ve tarçının olmazsa olmaz tatlar olarak kullanıldığı en gözde Osmanlı şerbetleri.
Tarçınlı Osmanlı Şerbeti
Bu şerbet için tek ihtiyacınız olan 2 çubuk tarçın, 1 litre su, 5 adet karanfil ve 20 gr toz şeker. Tarifi ise çok basit. Suyun içerisine tüm malzemeleri ekleyip yaklaşık 25 dakika kaynatın. Ayva, armut, elma gibi sevdiğiniz meyvelerden birkaç dilim ekleyerek şerbeti biraz daha tatlandırabilirsiniz. Süzdükten sonra ister sıcak ister soğuk tüketebilirsiniz.
Hibiskus Şerbeti
Kaynamış 1 litre suya 2 yemek kaşığı şekeri ekleyip, beş dakika daha kaynatın. Ardından Yarım su bardağı kurutulmuş hibiskus, 20 gr fesleğen tohumu, 1 çubuk tarçın ve 2 adet karanfil ekleyip yaklaşık 10 dakika daha kaynamaya bırakın. Süzün ve işte hibiskus şerbetiniz hazır.
Reyhan Şerbeti
Yıkayıp temizlediğiniz 2 demet taze mor reyhan üzerine 2 litre kaynar su ekleyin. Üzerine 1 adet limonun suyunu ve rendelenmiş kabuğunu, yine 1 adet portakal kabuğunu, 2 adet çubuk tarçını, 4 adet karanfili ilave edip yarım saat kadar dinlendirin. Ilıdıktan sonra 3 yemek kaşığı bal karıştırarak tat verin ve süzün. Soğuk tüketmek, reyhanın ferahlatıcı tadının etkisini daha da artıracaktır.
Demirhindi Şerbeti
Bunun için öncelikle 300 gr demirhindiye ve aynı miktarda toz şekere ihtiyacınız var. Demirhindini üzerine şekerin yarısını serpin ve yaklaşık 6 saat bekletin. Ardından, kalan şekeri, 2 litre suyu, 2 adet çubuk tarçını, 6 tane karanfili, 1 muskatı, 4 ince dilim taze zencefil ya da 2 adet kurutulmuş zencefili ve 100 gram saf gülsuyunu ekleyip bir taşım kaynatın. Süzün soğuttuktan sonra şerbetiniz servise hazır.
Gül şerbeti
En çok bilinen ve en sevilen şerbetlerden biri de bu. 750 gram gül yaprağı ile 200 gram şekeri nazikçe ovun. Ağzını kapatıp 4 saat bekletin. Sonra 1,5 litre suyu yavaş yavaş ilave edin ve kısık ateşte bir taşım kaynattıktan sonra süzün. Soğuk içilen bu şerbetin tadına doyamayacaksınız.
Çilek şerbeti
Çilekle yapılan her şey ayrı bir lezzetli, tabi ki şerbeti de. Bunun için sadece 1 kg çilek, 200 gram şeker ve 1,5 litre suya ihtiyacınız var. Tencereye koyduğunuz çileklerin üzerine şekeri dökün. 1 saat beklettin ve sonra yavaş yavaş suyunu ilave ederek, kısık ateşte bir taşım kaynatın. Süzün ve soğumaya bırakın.
Kızılcık şerbeti
Malzemelerimiz 750 gram kızılcık, 200 gram şeker, 1,5 litre su ve 3 tatlı kaşığı limon. Önce kızılcıkları suyun yarısı ile kaynatın. Kızılcıkları süzgeçte ezip suyunu bir kaba alın. Şekeri kızılcık suyu, limon suyu ve suyun kalan yarısı ile birlikte bir taşım kaynatın ve soğuduktan sonra servis edin.