Dünyayı kasıp kavuran gizli bir salgın olduğunu biliyor muydunuz? Yeni bir araştırma, yaklaşık bir milyar insanın tedavisi olmayan, acı verici ve sosyal açıdan travmatik bir enfeksiyonla mücadele ettiğini ortaya koyuyor.
Dünya Sağlık Örgütü (WHO) tarafından açıklanan rakamlar korkutucu: Dünya çapında yaklaşık 846 milyon kişi “genital herpes” taşıyor ve her saniye yeni bir enfeksiyon meydana geliyor – bu da yılda 42 milyon yeni vakaya tekabül ediyor. Yaygınlığına rağmen, çoğu insan çok az belirti göstermekte ya da hiç göstermemekte, bu da virüsü genellikle fark edilmeyen ve ele alınmayan “sessiz” bir sağlık sorunu haline getiriyor.
Genital bölgede içi sıvı dolu kabarcıklar halinde görülen ve viral bir iltihabi durum olan genital herpes, iki farklı herpes virüs tipi nedeniyle ortaya çıkıyor. HSV-1 ve HSV-2.
HSV-2 öncelikle cinsel temas yoluyla bulaşıyor ve semptomatik atakların %90’ını oluştururken, HSV-1 geleneksel olarak oral temas yoluyla yayılarak uçuklara neden oluyor.
Herpes virüsü, vücuda girdikten sonra ömür boyu sessiz sedasız orada kalıyor. Virüsü taşıyan bazı kişilerde herhangi bir belirti görülmezken bazılarında genital yaralara ve tekrarlayan sağlık sorunlarına neden olabiliyor. Kaşınma, idrar yapmada zorluk ve yanma, kasık ve koltuk altındaki lenflerde şişme, bel ve bacaklarda ağrı, ateş görünen etkiler arasında bulunuyor.
Genital uçuğun şu an kesin bir tedavisi yok; sadece semptomları yönetmek için tedaviler bulunuyor. Hastalığı daha ağır yaşayanlar için oral olarak alınan antiviral ilaçlar ya da topikal kremler kullanabiliyor. Bu ilaçlar belirtilerin daha kısa sürede geçmesini ve hastalığın tekrarlanma sıklığını azaltabiliyor.
Dünya Sağlık Örgütü araştırmacıları yeni önleme stratejilerine acil ihtiyaç olduğunu vurguluyor. Cinsel ilişki sırasında prezervatif kullanımı bulaşma risklerini azaltabilir. Yaralara dokunmamak ya da kaşımamak gerekiyor. Kabarcıklardan gelen akıntıya dokunulursa ellerin su ve sabunla iyice yıkanması öneriliyor. Aksi durumda virüs göz ya da burun gibi başka bölgelere taşınabiliyor.
Kaynak: https://studyfinds.org/authors/