Mantar seviyorsanız Shiitake mantarını da mutlaka duymuşsunuzdur, peki lezzeti dışında diğer özelliklerini biliyor musunuz? Shiitake adını, Japonca mantar anlamına gelen “take” ve köklerinde yetiştiği “Shii” ağacının kelimelerinin birleşmesinden alıyor. Antik tıpta Uzakdoğu başta olmak üzere, sıkça kullanılan bir mantar türü.
Shiitake mantarı, içindeki amino asit glutamat sayesinde iyi bir lif, bakır, selenyum, manganez, protein, demir ve B vitaminleri kaynağı. Diğer mantarlar gibi, güneş ışığına maruz kaldığında iyi bir D vitamini kaynağı da olabiliyor. İçerdiği önemli bir diğer besin maddesi 1,3–1,6 beta-glukanı.
Nedir bu 1,3-1,6 beta-glukanı derseniz, öncelikle vücuttaki biyolojik fonksiyonları desteklediğini ifade etmeliyiz.
1,3–1,6 beta-glukanı
Beta-glukanlar, bakteri, mantar, maya ve yulafların hücre duvarında bulunan bir tür doğal şeker ve çözünür liflerden oluşuyor. Yeterli miktarda tüketildiğinde, vücudun şekeri emme ve yağları azaltma yeteneği üzerinde güçlü bir etki gösterirler. Bu yüzden çözünür lifler, kalp hastalıklarını önlemeye yönelik desteklerden sayılabilir.
1,3-1,6 varyantı antibakteriyel, antiviral ve yara iyileştirici olmak üzere birçok özellik taşıyor. Bazı patojenik maya ve bakterilerin hücre duvarını oluşturuyor. Mikroorganizmaların tanınmasına ve temizlenmesine katkıda bulunarak, bağışıklık sisteminin enfeksiyona veya yaralanmaya tepki verme yeteneğini modüle ediyor.
Böylece bu mantarların düzenli tüketimi bağışıklık sistemini olumlu etkiliyor. Ayrıca beslenmemize, bağışıklık fonksiyonlarını destekleyen 1,3–1,6 beta glukanları ekleyebildiğimiz zaman, sadece viral enfeksiyonlara karşı savunmamızı güçlendirmekle kalmıyor, aynı zamanda kalbimizi de koruyoruz.
Kaynak: medium.com/beingwell