Üzüm, sahip olduğu vitamin ve minerallerle insanoğluna yüzyıllardır hem sağlık hem de güzellik sunuyor.
Kutsal kitaplardaki ayetlerin öznesi, bolluğun bereketin simgesi, mitolojide tanrıların güç kaynağı olan üzüm, dünya üzerinde kültürü yapılan en eski meyvelerden biri. Yapılan araştırmalar sonucunda M.Ö. 5000 ile tarihlenen üzümün yabani türünün anavatanının Anadolu, Hazar Denizi ve Ermenistan olduğu ortaya çıkmış. Üzümün dünya üzerinde 10 bin çeşidi bulunuyor. Yaklaşık 1200 çeşit üzüm türüne ev sahipliği yapan Türkiye, sahip olduğu iklim ve coğrafi koşullara bağlı olarak tam bir üzüm cenneti olarak nitelendirilebilir.
Oldukça lezzetli bir meyve olmasının yanında üzüm, meyve suyu, pekmez ve sirke yapımında da kullanılması nedeniyle oldukça önemli bir sanayi ürünü. Kozmetikten bakım ürünlerine, reçellerden içeceklere kadar oldukça geniş bir kullanım şekline sahip olan üzüm, içerdiği vitamin ve minerallerle tam bir sağlık deposu. Yüksek oranda lif içeren üzüm, protein açısından da oldukça zengin. Folat, niasin, pantotenik, piridoksin, riboflavin, tiaminin yanı sıra oldukça ciddi bir C, E ve K vitamini kaynağı olan üzüm ayrıca bol miktarda potasyum, sodyum, kalsiyum, bakır, manganez, demir, magnezyum, çinko, kriptoksantin ve lutein-zeaksantin içeriyor.
Sağlığın koruyucusu
Üzüm alzheimer hastalarının amiloid-beta peptit seviyelerinin azaltılmasında katkıda bulunarak beyinin işlevini sağlıklı bir şekilde yerine getirmesine ve beyin hücrelerini korumaya yardımcı olur.
Araştırmalara göre özellikle siyah üzümün kabuğunda ve çekirdeğinde anti-kansorejen ve anti-oksidan özellik taşıyan maddeler bulundurur.
Bol miktarda lutein ve zeaksantin içeren üzüm, bu özelliği sayesinde yaşlanmaya bağlı olarak gelişen göz hastalıklarına yakalanma riskini de azaltır. Üzüm, ayrıca beta karoten, C vitamini ve E vitaminleri bakımından da zengindir. Bu maddeler ise kanın sulanması ve kan akımının hızlanmasına yardımcı olur. Böylece özellikle gözdeki kılcal damarları güçlendirerek gözün saydam tabakasını koruyarak görme yeteneğinin ilk günkü gibi sürdürülmesine yardımcı olur.
Kalp damar sağlığı üzerinde de etkili olan üzüm, iyi kolesterolü yükseltip kötü kolesterolü düşürür. İçeriğinde bulunan resveratroller, kan damarlarını ve kılcal damarları güçlendirerek damarları korur. Damar sertliğini de önleyen üzüm, hem kalp krizi riskini hem de yüksek tansiyon sıkıntısını azaltır.
Üzüm akciğerlerde mevcut nem düzeyini artırmada etkili olanı olan yüksek asimilasyon gücüne sahiptir. Bu özelliğiyle astım ataklarını önlemeye yardımcı olur. Ayrıca antibakteriyel ve antiviral özelliğe de sahip olan üzüm, vücudu enfeksiyonlara karşı korur.
Cilt bakım ürünlerinde de bolca kullanılan üzümün içerdiği bol miktardaki C vitamini, serbest radikallerin cilde verdiği zararın onarılmasına yardımcı olur. Üzüm vücuttan toksinleri atarak hastalıklara bağlı olarak ciltte meydana gelen deformasyonun da önüne geçer.
Ayrıca içeriğinde bulunan flavanoidler ciltteki kolajen ve elastin dokularını koruyarak erken yaşlanmayı önler, cildin sıkı ve elastik olmasına yardımcı olur. Flavanoidler, ayrıca saçın büyümesine ve saç hücrelerinde artışa neden olurlar.
Hücre yenileyici özelliğe de sahip olan üzümün çekirdeği ise histamin salgısını azaltarak alerjiyi önler.
Posa içeriği oldukça yoğun olan üzüm, bu sayede hazmı kolaylaştırır ve kabızlığı giderir. Vücuda faydaları saymakla bitmeyen üzümü içerdiği yüksek şeker miktarı nedeniyle şeker hastalarının dikkatli tüketmeleri gerekir.
Meyvesi ayrı sirkesi ayrı şifalı
İnsanlar tarafından yapılan en eski fermente gıdalardan biri olan sirke, 10 bin yıl kadar önce Babilliler tarafından bulunmuş. Salataların ve turşuların vazgeçilmezi olan sirke, başlı başına bir ilaç.
- Boğaz enfeksiyonu geçiriyorsanız sirkeyle gargara yapabilirsiniz.
- Baş ağrınız, astım ya da cilt lekeleriniz varsa kaynatılmış suyun içine sirke koyup yüzünüzü buharında bekletebilirsiniz.
- Mideniz bulanıyor ise sirkeli bir bezi midenizin üzerine koyup bir süre uzanın, farkı hissedeceksiniz.
- Saçlarınızın kepekli olmasından ya da matlığından şikayetçiyseniz şampuandan sonra saçınızı durulurken birkaç damla sirke kullanın.
- Cildinizi yumuşatmak ve parlatmak için banyo suyuna az bir miktar sirke koyun.
Derleme kaynaklar:
http://megep.meb.gov.tr
http://www.hurriyetaile.com
http://www.taris.com.tr
https://books.google.com.tr