Bir görünüp bir kaybolduğundan mı yoksa ekşi kütür kütür tadından mıdır bilinmez yeşil erik, kış boyunca sabırsızlıkla beklenir durur. Yazın habercisi bu lezzetin, sağlık için faydaları da saymakla bitmez…
Yeşil erik, lif açısından çok zengin bir meyve… Bu özelliğiyle de mide gazı, kabızlık ve gaz problemlerinde ilk başvurulan gıdalar arasında geliyor.
Aynı zamanda C, A, K vitamini deposu olan bu meyve, demir, potasyum, kalsiyum ve fosfor da içeriyor. Bu yönüyle de bağışıklık sistemini güçlendiriyor, özellikle de kansızlıkla savaşıyor. Kırmızı et ve yumurta tüketimi sonrasında meyve olarak erik tercih edilirse demir biyoyararlılığı artırılabiliyor.
Baharın ilk aylarında pazara çıkan yeşil erik, ekşi tadıyla sebze ve et yemeklerinde de kullanılıyor. Bir kase erik yaklaşık 50- 60 kaloriye denk geliyor yani diyetlerde sağlıklı bir ara öğün olarak gönül rahatlığıyla tüketmek mümkün.
Ayrıca yapılan araştırmalar yeşil erik yiyenlerin astım, akciğer kanseri, soğuk algınlığı ve kronik akciğer sorunlarından uzak kaldığını gösteriyor. Tüm bu artılarının yanında yeşil erik aynı zamanda diş etlerini güçlendirici etkiye de sahip.
Derleme kaynaklar:
www.onlyfoods.net / www.ayushology.com