Tarif ve fotoğraf: Alara Ozaner
Donmuş meyve, smoothie bowl hazırlamak için olmazsa olmaz! Ben bu sıralar çok sık bu tarifi tekrarladığım için artık buzlukta hazırda donmuş meyve bulunduruyorum. Özellikle buzluğa koymak için meyve almıyorum. Evde bozulmaya yakın meyvem olduğunda direkt buzluğa atıyorum.
Kasenin bazını hazırlamak için aşağıdaki malzemeleri dilediğiniz gibi birleştirip blender’da çekebilirsiniz:
Bir veya iki çeşit donmuş meyve – tek meyve tercih ediyorsam genelde muz kullanırım ama mesela bu paylaştığım kasede donmuş şeftali kullandım. Hemen hemen aynı tat ile dokuda bir smoothie elde ettim.
Moringa tozu yaklaşık 1-2 tatlı kaşığı, acai, matcha, spirulina, goji berry vb. “Superfood” tozlarından herhangi birini kullanabilirsiniz.
Birer tatlı kaşığı chia tohumu, keten tohumu; eğer blender’dan çekmiyorsam kaseyi süslerken kullanıyorum.
Badem veya Hindistancevizi sütü – herhangi bir süt de olabilir, fındık sütünden soya sütüne kadar. Bence önce yarım su bardağı koyarak başlayın sonra istediğiniz kıvamı elde edene kadar yavaş yavaş ekleyin ki çok da sıvı olmasın.
Daha yoğun bir kıvam ve tadı olsun diye 1-2 yemek kaşığı yulaf ekliyorum.
Kıtır kıtır ve gevrek olması için 3-5 tane badem ya da fındık ilave ederim.
Tahin, badem ezmesi, fındık ezmesi, kakao, hurma, kayısı, kuru erik vb. malzemelerden birini de tatlılık derecesini ayarlamak için kullanıyorum.
Bazımızı hazırladıktan sonra sıra üstüne koyulacaklara geldi. Smoothie karışımınızı bir kaseye alın. Dilerseniz böylece buzluğa koyun ve 10 dakika kadar iyice soğuması için bekletin. Ya da üstüne eklemek istediğiniz meyve, granola vs. ne varsa ekleyin ve o şekilde buzluğa soğuması için yerleştirin.
Ben genelde blender’dan çekmediğim şeyleri süslemek için kullanıyorum. Böylece porsiyon ve kalori hesabı yapmış oluyorum istemeden.
Smoothie bowl’un soğumasını beklerken de blender’dan zencefil, limon ve azıcık su geçirebilirsiniz. Zerdeçal da serpin. Limonlu zencefil shot’unuz hazır.