Smoothie’ler, meyve ve sebzeleri tüketmenin pratik bir yolu olarak çok popüler. Peki içinde kullandığınız sebze ve meyve kombinasyonlarının uygunluğu konusunda ne kadar fikriniz var? İçeriğimizi okuduktan sonra smoothie’ye muz eklerken tekrar düşünmek isteyeceksiniz…
Sağlıklı yaşam farkındalığı ve büyüyen pazar
Araştırmacılar, 2021 yılında küresel smoothie pazar büyüklüğünü 6,68 milyar ABD doları olarak değerlendiriyor. Daha sağlıklı bir yaşam için artan farkındalığın pazarı daha da büyüteceği düşünülüyor.
İçecekler diyetlerimize hayati besinleri eklemek için hızlı ve lezzetli bir yol sunuyor, ancak bazen fazla düşünmeden sevdiğimiz farklı besinleri blender’ın içine atıveriyoruz. Bunlardan biri de muz. Muz çok besleyici olsa da her smoothie’ye eklenmesi besinsel faydaları en üst düzeye çıkaracağı anlamına gelmiyor.
Smoothie’lerde muzun rolü
- Birincisi, muz smoothie’lere kremamsı bir doku kazandırarak yoğurt veya dondurma gibi süt ürünlerine olan ihtiyacı ortadan kaldırır. Bu doku özellikle yoğun, milkshake benzeri bir kıvam arayanlar için caziptir.
- İkincisi, muzlar doğal olarak tatlıdır, bazı sebzelerin veya yapraklı yeşilliklerin acı veya topraksı tatlarını maskelemeye yardımcı olabilir.
- Üçüncüsü, muz iyi bir potasyum, B6 vitamini ve diyet lifi kaynağıdır. Enerji sağlar, kalp sağlığını destekler ve sindirime yardımcı olur.
- Son olarak, lif içeriği nedeniyle muzlar smoothie’leri daha doyurucu hale getirerek iştahın kesilmesine ve aşırı yemenin önlenmesine yardımcı olabilir.
Smoothie’ye muz koymazsak ne olur?
Muz birçok fayda sunsa da smoothie’nizde muz kullanmamanızın avantajlı olabileceği durumlar var.
Doğal Şekerler: Muzda yüksek oranda doğal şeker, özellikle de fruktoz bulunur. Bu doğal şeker zararlı olmasa da özellikle çilek, mango veya bal gibi diğer tatlı malzemelerle birleştirildiğinde smoothie’niz çok şekerli hale gelir. Şeker alımına dikkat eden veya diyabet gibi rahatsızlıkları olan kişiler için bu durum endişe verici olabilir.
Kalori Alımı: Muz, smoothie’nize önemli miktarda kalori ekleyebilir ve bu da kilonuzu yönetmeye veya kalori açığını korumaya çalışıyorsanız diyet hedeflerinizle uyumlu olmayabilir. Muzu atlamak veya daha küçük bir porsiyon kullanmak, smoothie’nizin kalori içeriğini kontrol etmenize yardımcı olabilir.
Çeşitli Besin Kaynakları: Muz çeşitli besinler sunarken, her smoothie’de yalnızca muza güvenmek tükettiğiniz besin çeşitliliğini sınırlayabilir. Farklı meyve ve sebzeler çeşitli vitaminler, mineraller ve antioksidanlar sağlar. Malzemeleri değiştirerek, daha geniş bir besin yelpazesi alabilirsiniz.
İstemeden Çok Fazla Potasyum Tüketmek: Potasyum çeşitli vücut fonksiyonları için gerekli olsa da aşırı miktarda tüketilmesi özellikle böbrek sorunları olan bireyler için zararlı olabilir.
Muzun potasyum oranı oldukça yüksektir ve günlük smoothie’lerinizde birden fazla muz kullanırsanız, istemeden günlük potasyum ihtiyacınızı aşabilirsiniz.
Lezzet Monotonluğundan Kaçınma: Her gün aynı lezzetin tüketilmesi damak yorgunluğuna yol açarak smoothie alışkanlığını sürdürmeyi daha az keyifli hale getirebilir. Muzları atlayıp çilek, narenciye veya tropikal meyveler gibi farklı meyveler denemek smoothie’lerinizi daha ilginç ve keyifli hale getirebilir.
Muz Eklemek Flavanol Seviyelerini Düşürür
Kaliforniya Üniversitesi araştırmacıları, belirli smoothie bileşenlerini karıştırmanın vücudun aldığı besin desteğini etkileyebileceğini öne sürüyor. Bu kapsamda gıdalardaki flavanol seviyelerinin vücut tarafından emilmesini nasıl etkilediğini test etmek için smoothie’ler kullanıldı.
Flavanoller üzüm, kakao ve çay gibi yiyecek ve içeceklerde yaygın olarak bulunan doğal bileşikler. Yapılan araştırmalar, flavanollerin antioksidatif, antiviral ve anti-inflamatuar özelliklere sahip olabileceğini gösteriyor. Kimyasallara karşı antioksidan görevi görerek zararlı serbest radikalleri nötralize edebiliyorlar.
Smoothie Çalışması Detayları
Araştırma kapsamında katılımcılar iki farklı smoothie içti:
1) Muzla yapılan
2) Karışık meyvelerle yapılan
Tüm denekler kontrol olarak bir de flavanol kapsül aldı. Araştırmacılar katılımcılardaki flavanol seviyelerini analiz ettikten sonra (smoothie örneklerini ve kapsülü tükettikten sonra) ortaya çıkan sonuçta muzlu smoothie içenlerin vücutlarındaki flavanol seviyelerinin başlangıca göre yüzde 84 daha düşük olduğu görüldü.
Sadece tek bir muzun smoothie’lerdeki flavanol seviyelerini ve flavanol emilimini nasıl düşürebileceği şaşırtıcı bir sonuç olarak dikkat çekiyor.
Smoothie’ler, lezzetli tatların ve dokuların tadını çıkarırken temel besin maddelerini diyetinize dahil etmenin harika bir yolu olabilir.
Muzun faydaları olsa da özellikle şeker alımı, kalori kontrolü veya besin çeşitliliği konusunda endişeleriniz varsa, diyet hedeflerinizle her zaman uyumlu olmayabilir.
Besinsel faydalarını en üst düzeye çıkarmak için alternatif içerikleri ve kombinasyonları göz önünde bulundurarak smoothielerinizi özelleştirebilirsiniz.
Dengeli ve sağlıklı beslenmenin anahtarının çeşitlilik olduğunu unutmayın.