Gününüzü canlandıracak sağlıklı ve besleyici bir lezzet için smoothie en kolay seçeneklerden biri.
Ancak mükemmel bir karışım hazırlamak o kadar da kolay değil. Mükemmel smoothie nasıl yapılır öğrenmek isterseniz bu içerik tam size göre.
O kadar çok smoothie çeşidi var ki, seçenekler arasından hangisini yapacağınıza karar vermekte zorlanabilirsiniz. İlk bakışta yapılışı basit göründüğü için smoothie tarifi bile gereksiz gelebilir. Karıştırıcıya sevdiğiniz bir sürü şeyi ekleyin, biraz karıştırın olsun bitsin. Ancak pratikte durum tam olarak böyle değil. Bazı kombinasyonlar gerçekten birlikte iyi giderken, bazıları kıvam, tat veya her ikisinde birden yetersiz kalabiliyor. Lezzet oranlarını doğru bulursanız ve hangi bileşenlerin bitmiş bir smoothie’nin kıvamını kontrol etmeye yardımcı olduğunu anlarsanız, mükemmel smoothieler hazırlayabilirsiniz. İşte başlamanız için bazı ipuçları ve püf noktaları.
Doğru sıvı bazı seçin
Her smoothie’nin içilebilir bir kıvama gelmesi için bir çeşit sıvıya ihtiyacı vardır. Süt ve meyve suları, smoothie’ler için klasik seçeneklerdir ve gayet iyi sonuç verirler. Yine de kremsi bir dokunuşla daha kıvamlı bir smoothie için yoğurt en iyi seçenektir.
Hangi sırayla hangi malzeme
Önce kullanacağınız sıvıyı karıştırıcıya koyun. Böyle karıştırıcı bıçaklarının diğer malzemeleri parçalaması için bir “girdap” oluşmasına yardımcı olursunuz. Ardından, yulaf, ıspanak veya lahana gibi lifli malzemeleri ekleyin ve iyice karışmaları için yüksek hızda çalıştırın. Yeşil smoothie fanatikleri bile pipetlerini tıkayan ıspanak parçalarından hoşlanmazlar, o yüzden iyice parçalanmış olmaları önemlidir. Sonrasında taze meyve, isteğe bağlı diğer malzemeler ve buz ekleyin. Hepsi homojen bir kıvam alana kadar blenderda karıştırın. Ardından smoothie’yi (gerekirse) ideal kıvamınıza gelene kadar inceltin veya kalınlaştırın. Daha tatlı, sulu kar gibi bir kıvam için, buzlu portakal suyu gibi basit bir meyve suyunu tercih edebilirsiniz.
Oranlara odaklanın
Uygun bir içerik oranıyla başlarsanız, karıştırma işlemi daha kolay olur. Doğru oran: 2 ölçü meyve, 1 ölçü sıvı ve 1 ölçü diğer her şeyin birleşimidir. Temel oranlarda farklılıklar olabilir; örneğin, çok sayıda sulu meyveyle yapılan bir kahvaltı smoothiesi, muzlu smoothie’den daha ince olacaktır, bu nedenle daha az sıvı ve daha fazla koyulaştırıcı malzemeyi tercih edebilirsiniz.
Meyve seçimi
Meyve, smoothieler için olmazsa olmazdır. Kıvam vermesinin yanı sıra damak tadınız için aynı cazibeyi taşımayabilecek diğer bileşenlerin (örneğin lahana) tadını maskeler. Muzlu smoothieler en sık tüketilenler arasındadır; zira muz, besleyicilik, kıvam ve lezzetin ideal kombinasyonuna sahiptir. Bununla birlikte, diğer birçok meyve ile harika smoothieler hazırlayabilirsiniz. Lezzetli bir “karışık meyve” tadı için yaban mersini ve ahududu ya da tropikal bir esinti için mango ve kavun kullanabilirsiniz.
Buz kullanırken aşırıya kaçmayın
Buz küpleri smoothie’yi koyulaştırmak için idealdir, dolgunluk ve sulu bir doku kazandırmaya yardımcı olur. Ancak buz, karıştırıldıktan sonra hızla su haline gelecektir bu nedenle smoothie’de buz kullanacaksanız daha az sıvı eklemelisiniz. Çok fazla buz kullanırsanız diğer tatlarınızı seyrelteceğini de unutmayın. Bu nedenle birçok tarifte donmuş meyveyle hazırlamanız yönünde uyarılar görebilirsiniz.
“Çift işlevli” malzemeleri tercih edin
Badem yağı kıvam veren bir malzeme midir? Evet. Protein alımını artırır mı? Ayrıca evet. Benzer şekilde, yoğurt bir sıvıdır ve aynı zamanda koyulaştırıcı bir bileşen ve bir besin takviyesidir (protein, kalsiyum ve daha fazlası). Tadı güzel ve doğru kıvama sahip smoothie hazırlamak için bu malzemeleri dengelemek önemlidir.
Dondurulmuş meyveler kullanın
Taze meyve, her zaman en iyi ve en sağlıklı seçenek olarak düşünülür, ancak dondurulmuş meyvelerin smoothie yapmak için avantajları olduğu da unutulmamalı. Kullanmak istediğiniz meyveleri her zaman mevsiminde bulmanız zor olabilir. Dondurulmuş meyveler ise mevsiminde tam olgunlukta toplanır ve hemen işlenir. En sevdiğiniz smoothie’ye daha iyi bir kıvam verecektir; çünkü taze meyve püre haline getirildiğinde köpürebilirken donmuş meyve daha kıvamlı bir yapı sağlayacaktır.
Yeni bir şey denemekten çekinmeyin
Bir smoothie’ye meyve ve meyve suyu dışında ekleyebileceğiniz pek çok şey var. Ispanak gibi yapraklı yeşillikler ilk aklınıza gelenler olabilir. Ancak seçenekleriniz burada bitmiyor. Protein takviyesi için fıstık ya da fındık ezmelerini deneyebilirsiniz. Zerdeçal, anti-inflamatuar özellikleri için tavsiye edilirken, keten tohumu ve chia tohumu gibi tohumlar lif için harika alternatiflerdir.
Malzemeleri önceden dondurun
Güne çilekli muzlu smoothie ile başlamayı sever misiniz? Mevsimindeyken çilek alın ve dondurun (daha ucuz ve daha lezzetli olurlar). Muzlar kahverengileşmeye başladıklarında gözden çıkarılır, aslında bu en lezzetli oldukları dönemdir. Onları soyun ve dondurucuda saklayın, böylece smoothieler ve hamur işleri için her zaman elinizin altında olacaktır. Tatlı ve lif içeriği yüksek olduğu için hem lezzet hem kıvam verici olarak kullanabilirsiniz. Donmuş muzlar birçok smoothie tarifinde temel bileşenlerden biridir.
Biraz çay ekleyin…
Yeşil çay veya Earl Grey çayı hazırlayıp buz kalıplarına alıp dondurun. Çoğumuzun güne başlamak için ihtiyaç duyduğu kafein desteğini sağlarken smoothie’ye de lezzet ve burukluk katacaklardır. Kafeine ihtiyacınız yoksa bitki çayları da işe yarar.
Kıvam sevenler için smoothie bowls
Yoğun kıvamlı smoothieleri seviyor ya da smoothie’yi bir pipetle içmek istemiyorsanız, smoothie bowl yapmayı deneyebilirsiniz. En sevdiğiniz malzeme kombinasyonunu her zamanki gibi karıştırın, sıvı oranında biraz cimri davranın ve karışımı uzun bir bardak yerine bir kaseye dökün. Meyveler, taze otlar veya diğer malzemelerle üzerini süsleyin ve pipet yerine kaşıkla yiyin. Kolay, lezzetli; ayrıca sosyal medyada paylaştığınızda harika görünüyor.
Aslında mükemmel smoothie yapmak söz konusu olduğunda, kesin doğru ya da kesin yanlış diye bir şey yoktur. Lezzetli bir smoothie için temel kurallara dikkat edin ancak yaratıcı olmaktan da çekinmeyin!