Sodyum, vücuttaki su ve diğer maddelerin seviyelerinin düzenlenmesinde önemli rol oynayan bir elektrolit. Kandaki sodyum seviyesi düştüğünde, hiponatremiye yol açarak uyuşukluk, kafa karışıklığı ve yorgunluk gibi semptomlara neden olur.
Sodyum seviyesi, 135meq/l altında olursa düşük, 125 meq/l’nin altına düştüğündeyse şiddetli hiponatremi olarak tanımlanır. Aşırı düşük sodyum seviyeleri ciddi sağlık sorunlarına yol açabilir.
Araştırmalar, Amerika Birleşik Devletleri’nde insanların yaklaşık %1,7’sinin sodyum eksikliği olduğunu gösteriyor. Kanser hastalarındaysa bu rahatsızlık daha sık görülüyor. Sodyum eksikliği böbrek yetmezliği gibi farklı nedenlerden, çok fazla su içmek veya bazı ilaçları almak gibi diğer faktörlerden de kaynaklanabiliyor. Durum kötüleştikçe, bireyler kusma, kas seğirmeleri ve nöbet gibi semptomlar yaşayabiliyorlar.
Hafif hiponatremi semptomlara neden olmasa da ortaya çıktığında bilinç bulanıklığı, durgunluk, baş ağrısı, yorgunluk, düşük enerji, mide bulantısı, huzursuzluk ve sinirlilik gibi komplikasyonlar görülebiliyor. Semptomları kötüleşirse, önemli hastalıklara neden olabiliyor. Kusma, kas zayıflığı, spazmlar, oryantasyon bozukluğu şiddetli hiponatremi belirtileri arasında sayılıyor. Dikkat eksikliği, yürüyüş dengesizliği, osteoporoz ve kırıklar da hafif kronik hiponatremi komplikasyonları arasında gösteriliyorlar.
Doktorlar, düşük sodyum seviyelerini fiziki muayene ve kan testi sonrasında belirleyebiliyor. Kan taraması düşük sodyum seviyelerini gösteriyorsa, nedenini belirlemek için ek testler yapılması gerekebiliyor.
Hiponatreminin tedavisi, sodyum seviyelerinin eski haline getirilmesini ve buna neyin sebep olduğunu ele almayı içeriyor. Yaşam tarzı faktörleri veya ilaçlar nedeniyle hafif ila orta derecede hiponatremisi olanlar, ilaçlarını ayarlayarak veya değiştirerek sodyumlarını normal seviyelere çıkarabilirler. Şiddetli semptomları olan kişilerin sodyum seviyelerini normale döndürmek, genellikle hastaneye yatış ve intravenöz sodyum tedavisi gerektirebilir. Ayrıca nöbetleri veya diğer hiponatremi semptomlarını tedavi etmek için ilaçlara ihtiyaç duyabilirler. Bir kişinin karaciğer, böbrek veya kalp rahatsızlığı varsa, bunlar hiponatreminin potansiyel nedenleri olabilir.
Kronik hiponatreminin hızlı düzeltilmesi, kalıcı beyin hasarına ve yaşam kaybına yol açabilir. Bu yüzden hiponatremi tedavisi, mümkün olduğu kadar yavaş ve kontrollü yapılan bir süreçtir.
Kaynak: www.medicalnewstoday.com