Sıcak yaz günlerinde itiraf etmeliyiz ki beslenme şeklimiz ve düzenimiz oldukça değişiyor. Bunaltıcı havanın da etkisi bir şeyler yemek bile bazen zor geliyor. Oysa vücudumuzun özellikle bu dönemde sıcaklığın etkisiyle kaybettiği besin değerlerini telafi etmeye ihtiyacı var. Yaz sebzeleri, sirke ve zeytinyağının buluştuğu ferahlatıcı bir çorba olan gaspaço (gazpacho), bu konuda iyi bir seçenek gibi görünüyor.
Gaspaço da nedir, daha önce hiç duymadım diyebilirsiniz. İspanya’nın Endülüs kökenli bu soğuk çorbasında başrol domates, salatalık, dolmalık biber, sarımsak, zeytinyağı, sirke ve ekmeğin. Ancak bu geleneksel tarifte eklemeler-çıkarmalar yapabilir ya da mesela dolmalık biber yerine farklı bir biber çeşidi kullanabilirsiniz. Aşağıdaki özgünleştirilmiş tarifte de ekmek yer almıyor. Ana malzemelerse çorbaya kırmızı rengini veren domates ile salatalık, zeytinyağı ve sarımsak. Kırmızı şarap sirkesi ise ona lezzetli bir tat veriyor.
Günlerin sıcak ve taze domateslerin en güzel haline ulaştığı yaz günlerinde, serinlemek için besleyici ve soğuk bir çorba fikri iyi geldiyse, buyurun tarifimize…
Malzemeler
*1 buçuk kilo domates: Her çeşit domatesi kullanabilirsiniz. Pazarda veya markette bulabileceğiniz en iyilerini seçin.
* 1 adet orta boy salatalık: Çorbanın içerisinde de garnitür olarak da ferahlık katıyor.
* 2 adet chili biber: Geleneksel İspanyol gaspaço, dolmalık biberle yapılır. Ama acı sevenlerdenseniz, chili biberin çorbaya kattığı tadı beğeneceğinize emin olabilirsiniz. Ben acı yiyemiyorum derseniz, dolmalık başta olmak üzere istediğiniz çeşit biberi seçmekte özgürsünüz.
* 2 diş sarımsak: Birçok yemeğin lezzet artırıcı küçük sırrı, bu çorbada da görev başında.
* Kırmızı soğan: Keskin lezzetini elde etmek için blenderda doğramadan önce soğuk su altında durulayın.
* 3 yemek kaşığı kırmızı şarap sirkesi: Lezzetli bir tat kattığı için olmazsa olmazlardan.
* ¼ fincan doğranmış kişniş: Geleneksel değil ama aromasının bu çorbaya çok yakıştığı söyleniyor.
* 100 ml zeytinyağı: Çok gibi görünebilir ama bu serin yaz çorbasında zengin, kremsi ve dengeli tadın sırrı da bu.
* Tuz ve karabiber
Nasıl Yapılır?
Öncelikle salatalığın çeyreğini ince ince doğrayın ve garnitür olarak kullanmak üzere kenara ayırın. Kalan salatalığı soyduktan sonra domates, biber, soğan, sarımsak, kişniş, sirke, zeytinyağı, tuz ve karabiber ile birlikte blendera ekleyip pürüzsüz bir kıvam alana kadar karıştır. En az 2 saat buzdolabında soğuttuktan sonra salatalık, çeri domates, birkaç damla zeytinyağı ve maydanozla servis edebilirsiniz. Afiyet olsun.