Özellikle yeşil sebzeleri pişirirken en sık karşılaştığımız sorunlardan biri aldığımız andaki taze ve yeşil görüntülerini pişme esnasında kaybetmeleri. Sebzeler fazla haşlandığında hem besleyici özellikleri kayboluyor hem de pigmentleri suya geçtiği için renkleri de mat ve donuk bir hal alıyor. O zaman dikkat edeceklerimizi şöyle sıralamak mümkün.
- Sebzeleri temizledikten sonra kaynayan bol tuzlu suda sebzeleri cinsine göre hafif renkleri dönene kadar haşlayın. Tuzun fonksiyonu hem sebzeleri lezzetlendirmek hem de içeriğindeki sodyumla renklerini korumaya yardımcı olmak.
- Sebzelerin hepsini birden kaynayan suya atıp suyun ısısını düşürmeyin, fazla miktarda haşlayacaksanız bu işlemi birkaç seferde yapın.
- Bu sürenin sonunda sebzeleri delikli bir kevgirle hemen buzlu suya alın. Sadece soğuk su olması yeterli değil, buzlu su istediğiniz sonucu almanız için önemli
- Neden buzlu su? Çünkü sebzeleri siz haşlama suyundan çıkardığınızda da içlerindeki ısıyla pişmeye devam ederler, buzlu su ise şok etkisiyle pişmeyi durduracaktır.
- Buzlu suda 30-40 saniye tuttuğunuz sebzeleri ardından bir kağıt havluya alıp kurulayıp kullanabilirsiniz.