Yazı: Cansu Coşkun
Geçtiğimiz haftalarda kendimizi aniden belki de son yılların en sert ve karlı kışının içinde bulduk. Bembeyaz kar şehrimizi oldukça romantik bir biçimde örtmüşken çoğumuz evlerimizde sıcak içeceklerimiz ve kalın battaniyelerimizle bu hoş görüntünün ve atmosferin keyfine vardık. Güzel yaşamak deyince akıllara hep bu hoş ve keyifli zamanlar, güzel yemekler, dostlar, sevilenlerle geçirilen kaliteli ve sağlıklı vakitler gelir. Güzel yaşamaya dair olan, bazen unutulan, bazen zaman bulunamayan ama özünde aslında hep istenilen bir unsur daha vardır: güzel yaşatmaya çabalamak. Nedir güzel yaşatmaya çabalamak? Kalın duvarlarımızın arasında güvenli ve sıcakken duvarların dışındaki yaşamları da bir an olsun düşünmekle başlar. Bu canlar için elimizden geleni yapmaya başlamakla devam eder.
Karlı günler bizler için çok romantik ve şiirselken, dışarıdaki küçük canlar için her zaman olduğu gibi bir felaketti. Çünkü tıpkı bizler gibi, hayvanların da soğuk havalarda yaşamaya devam edebilmesi için normalden daha fazla enerjiye ihtiyacı olur ve bu enerjiyi yiyeceklerden sağlarlar. Ne yazık ki beslenmeye en çok ihtiyaç duydukları bu anlarda, insanlar doğal olarak çoğunlukla sokaklardan daha fazla uzak kalırlar. Sokaktaki canlar, normal bir günde bulabilecekleri besinden çok daha azına ulaşabilirler. Hem donmamaya çalışıp hem çöplerden veya yol kenarlarından yiyebilecekleri herhangi bir şey aramak zorundadırlar. Bizler için bu savaşın empatisini kurabilmek, neredeyse imkansızdır. Hayatta kalma mücadelesi dünyaya yeni gözlerini açmış ve yaşayacaklarından henüz habersiz, masum bir köpek yavrusu için de hamile bir kedi için de sağır, kör ya da tamamen sağlıklı bir sokak hayvanı için de aynı derece de zorlu başlar. Bu gerçeği aklımıza getirdiğimiz an inanıyorum ki her birimiz bir köşesinden tutup bu canlara teselli olmak, yardım etmek isteriz.
Bir adım daha öteye gidip onlar için ne yapabileceğimiz konusunda daha çok düşünmeye ve daha çok aksiyon almaya ne dersiniz? Sizlere kendimce rahatlıkla yapılabilecek ufak ama faydalı yardımları birkaç madde halinde sıraladım;
- Her şeyden önce beslenmelerini sağlamak için en yaygın yöntem olarak evlerimizin önünden bir kap mama, bir kap suyu eksik etmemeliyiz. Bu kapları sürekli olarak tazelemeliyiz.
- Su koyduğumuz kaplara biraz zeytinyağı dökersek bu hem onu içen canların dirençlerini arttıracak, hem de suyun donmasını geciktirecektir.
- Özellikle soğuk günlerde köpek veya kedi mamaların içine biraz da ıslak mama eklemek onlar için çok daha güçlü bir enerji kaynağı yaratacaktır.
- Evlerimizden arta kalan yemekleri paylaşıyor isek, protein değeri olmayan ekmektense, yumurta, tavuk (kemiksiz) gibi onları daha sıcak tutacak besinleri paylaşmalıyız. Kasabınızdan alışveriş yaparken hayvanlara dağıtmak için ayrıca sakatat talep edebilirsiniz.
Ekmek artıklarımızı ise ıslatarak kuşlar ve martıların beslenebileceği yerlere yerleştirebiliriz.
- Bu mamaları ve suları ıslanmayacakları veya üşümeyecekleri yerlere koymalıyız.
- Aynı zamanda bir kap mamanın hayvanlar arasında hiyerarşik bir sırayla paylaşılacağını bilerek, güçsüz olanı da besleyebilmek adına mamaları farklı kaplara bölüştürüp ayrı ayrı yerlere koymalıyız.
- Beslenmekten sonra onlar için hayati önem taşıyan bir diğer problem de barınmadır. Mümkünse apartman kapılarımızı geçici bir süreliğine bu canlara açmalıyız. Eğer açabileceğimiz bir barınak yok ise onlara geçici barınaklar yapabilirsiniz. Bu barınaklar ideal olarak kulübe olabileceği gibi en basit haliyle içi hayvanları sıcak tutacak örtülerle kaplanmış bir koli bile olabilir. Çoğu kişi iyi niyetlerle battaniye, örtü ve havlularla bu canları sıcak tutmaya çalışırken aslında kısa bir süre sonra bu eşyaların ıslanarak onları daha çok üşüteceğini ve hasta edeceğini bilemez. Bu noktada hayvanları uzun süre kuru tutacak talaş, hasır, saman veya gazete kağıdı hayati önem taşır. Eğer kuracağınız geçici barınak sürekli kontrol edebileceğiniz bir noktadaysa sürekli olarak ıslanan eşyaları kurusu ile değiştirmeniz, eğer sürekli kontrol edemeyeceğiniz noktalardaki hayvanlara yardım ediyorsanız da örtülerin altına mutlaka gazete kağıdı veya talaş gibi nemi alan ürünler yerleştirmeniz çok ama çok önemlidir.
- Bir diğer etkili yöntem eğer arabanız var ise bagajda hazır mama, su ve kullan at kap tutmanız olacaktır. Kullan at kabı ucuzculardan veya ambalaj satan dükkanlardan alabileceğiniz gibi basitçe evdeki artan yiyecek veya yoğurt kaplarını temizleyip sağlayabilirsiniz. Böylece yolda giderken göreceğiniz her cana kolaylıkla yardım edebilme şansınız olur.
Emin olun yapacağınız bu küçücük ve basit şeyler onların hayat mücadeleleri için çok etkili bir fark yaratacaktır. En azından önümüzde ki zorlu birkaç hafta için hepinizi dışarıdaki küçük canların sorumluluğunu üstlenmeye ve fark yaratmaya davet ediyorum. Güzel yaşarken güzel yaşatmayı da unutmamak dileği ile…