Izgarada, buharda, tavada ya da fırında… Nasıl pişirirseniz pişirin balık zengin besin öğeleriyle sık tüketilmesi önerilen gıdalardan biri. Bazı balıklar ızgarada güzel olurken bazıları tavada daha iyi sonuç veriyor. Biz somonu seçtik ve nasıl iyi pişirilir sizlerle paylaşmak istedik.
Isı önemli
Somonu pişirmek için kullanacağınız ısı çok önemli. Çok kısık ateşte pişirirseniz, çıtır çıtır olmak yerine suyunu salar ve adeta haşlanır. Eğer ocağın altını çok açarsanız, derisi yanar ve kömür gibi bir tat alır. Halbuki istediğimiz ağızda lezzetli bir şekilde çıtırdayan gevrek, altın sarısı kahverengi arası bir deri ve içi sulu kalmış bir balık değil mi?
Bilim insanlarının Maillard reaksiyonu olarak adlandırdıkları reaksiyon sayesinde kızartma işlemi aromayı iyileştirir ve balığın lezzetini ortaya çıkarır. “Sadece balık kızartıyoruz, Maillard reaksiyonu nedir” diyebilirsiniz. Bu durumu en yalın haliyle, gıdaların pişirilmesi için kavrulması ya da kızartılması sırasında oluşan kahverengileşme olarak anlatabiliriz.
Karbonhidratlar ve proteinler arasındaki çarpışmanın sonucu olan ve ısıdan enerji alan bu kimyasal reaksiyon, balık filetolarına daha koyu bir renk verir, daha zengin bir koku bırakır ve umamiyi yakalamanızı sağlar.
Başlıyoruz
Somon filetolarının her iki tarafını tuzu ile baharatlayın, ardından pişirmeden önce bir saat buzdolabında bekletin.
Soğutma sırasında tuz balığın suyunu çekecek, sadece içinde çözünecek ve kas lifleri onu bir sünger gibi emecektir.
Buna kuru salamura denir ve balığı başka hiçbir yönteme benzemeyen bir şekilde baharatlandırır. Tuzla birlikte karabiber de ekleyebilirsiniz.
Tavada pişirme
Somon buhar, fırın ya da mangal gibi farklı pişirme yöntemlerine uygundur. Biz bu yazımızda tavada pişirmeyi anlatacağız.
Yapışmaz yüzeyli bir tavayı az bir miktar kızartma yağı ile orta ateşte ısıtarak başlayın.
Sızma zeytinyağı dumanlanma noktasını hızla aşacak ve acı bir tat oluşturacaktır, bu nedenle yüksek ısıya dayanabilen bir yağ kullanmalısınız. Ayrıca somonun yağlı bir balık olduğunu unutmayın, tavaya çok fazla yağ eklemenize gerek yok.
Somon filetoyu derisi aşağı bakacak şekilde yerleştirin ve birkaç dakika boyunca hiç dokunmadan pişmeye bırakın. Bakmak yok, çevirmek yok. Derinin gevrek olması için kendi haline bırakılmalı.
Derinin alt tarafı altın sarısı kahverengi olduğunda somon filetoyu ters çevirin. 3-4 dakika pişirmeniz yeterli olacaktır.
Somonu tabağa alıp servis etmeden önce birkaç dakika dinlendirin, işte bu kadar basit.
Kaynak: https://medium.com/kitchen-tales