Sonbahar ayları alerjileri de beraberinde getiriyor. Polen sayısının yoğun olduğu dönemlerin kabusa dönmemesi için önce neyle karşı karşıya olduğunuzu bilmeniz gerekiyor.
Sonbaharın gelişiyle birlikte rüzgar ve rutubet hayatımıza yeniden giriyor. Atmosferik hareketler ve yağışlar ile çok uzak bölgelerden taşınan alerjenlere bağlı alerjiler de bu dönemde kendini göstermeye başlıyor.
Türkiye Ulusal Alerji ve Klinik İmmünoloji Derneği sonbahar alerjileri hakkında uyarılarda bulunurken, hem dış hem de iç mekandaki alerjenlere dikkat çekiyor: “Yağmurla toprağa düşen ve kuru yaprakların altında uzun süre kalabilen polenlerin yanı sıra rutubetin sağladığı uygun ortamla üreyen küf mantarları da dışarıdaki en önemli tehlikeler arasında. Doğada toprakta, çürümüş bitki artıkları üzerinde büyüyen mantar sporlarına bahçe işleri ile uğraşırken ya da bu alanlarda yürüyüş yaparken maruz kalabiliyoruz. Bununla birlikte rutubetin artması sadece doğada değil, aynı zamanda iç ortamlarda da akar (mite) ve küf oluşumu için uygun şartlar oluşturuyor. Hal böyle olunca, yaz aylarından sonra bu alerjenlere bağlı olarak belli sorunlar baş gösteriyor.”
Nasıl korunuruz?
Sonbahar alerjilerinden korunmak ve günlerinizi kutu kutu peçete harcayarak geçirmemek için alabileceğiniz bazı önlemler var:
- Günlük hava raporlarından polen durumunu takip edin.
- Özellikle polen sayısının yoğun olduğu dönemlerde evinizdeki, işyerinizdeki ve hatta arabanızdaki pencereleri kapalı tutun.
- Dışarıda vakit geçirip eve geldiğinizde giysilerinizi değiştirin ve duş alın.
- Polen sayısı yüksek olduğunda, gerekli değilse dışarı çıkmayın.
- Ev ortamını akarların yaşayamayacağı şekilde düzenleyin; banyo ve mutfak gibi alanlarda daha sık görülen küf mantarlarını yok edin.
- Eğer sağlık geçmişinizde sonbahar alerjileri varsa, doktorunuzla görüşüp tavsiyesini alın.