Spor sağlıklı bir yaşamın anahtarı. Tabii kuralına uygun yapılırsa. Aksi taktirde sağlıklı olayım diye uğraşırken doktorların kapısını aşındırmanız an meselesi.
Sırtınızda, belinizde ve boynunuzda ağrılarınız var. Halbuki bir süredir spor da yapıyorsunuz. Peki ama sağlıklı olayım diye yaptığınız sporun ağrılarınızın sebebi olabileceğini hiç düşündünüz mü? Unutmayın ki sağlıklı bir bünye ve fit bir beden için sporu mutlaka hayatınıza dahil etmelisiniz ama her spor dalının da kendine göre kuralları var. Bu kurallara uymadığınız takdirde de kalıcı hasarlara varabilen sağlık sorunlarıyla karşı karşıya kalabilirsiniz.
Bedeninize uygun spor dalının ne olduğunu belirlemek için işe öncelikle bir fizik tedavi, ortopedi veya beyin cerrahı tarafından muayene edilmekle başlamalısınız. Özellikle kalp damar rahatsızlıklarına, kolesterol ve diyabet gibi metabolik rahatsızlıklara ya da omurga ile ilgili rahatsızlıklara sahip olan kişiler için bu muayene hayati önem taşır.
Kendinize uygun spor dalını seçtiğinize göre gelelim spor yaparken nelere dikkat etmeniz gerektiğine… Spordan sonra ağrı, kaslarda ezilme, yırtılma, burkulma ya da incinme ilekarşı karşıya kalmak istemiyorsanız spora başlamadan önce mutlaka esneme hareketleri yapılmalısınız. Bu harekeler vücudunuzun ısınmasına ve spora hazır hale gelmesine yardımcı olur. Egzersiz bitimini takiben de başlangıçta yapılan ısınma egzersizleri mutlaka tekrar edilmelidir.
Spor yaparken ısınma ve soğuma aralıklarına dikkat etmek, güçlendirme egzersizlerine aşamalı olarak geçmek de son derece önemli. Zira bir anda ağır egzersiz hareketleri yapmak vücutta onarılması zor hasarlar bırakabilir. Ayrıca bir spor geçmişiniz varsa ancak spora uzun bir süre ara vermişseniz de dikkati elden bırakmak gerekiyor. Bu durumda ilk egzersizler 20-30 dakikayı geçmemelidir. Eğer egzersiz süresi yarım saati geçecekse, mutlaka en az 5-10 dakika ara verilmelidir.
Yaşınıza uygun sporu seçmeniz de son derece önemli. Yaşa uygun spor da olur mu demeyin. Örneğin 20’li yaşlarda kemik yapısı oldukça güçlüdür. Bu dönemde kardiyo ve ağırlık çalışmaları kişinin iskelet yapısını çok fazla zorlamaz. Ancak 40 ve üstünde yaşa bağlı olarak kemik erimesi ortaya çıktığından bazı spor türleri riskli hale gelebilir. Bu dönemde koşu, bisiklet ve yüzme en ideal egzersizlerdendir.
Sürekli aynı eklemleri çalıştıran ve bu eklemler üzerine yük bindiren spor türlerinden de kaçının. Ortopedi ve Travmatoloji Uzmanı Doç. Dr. Gökay Görmeli, özellikle amatör olarak sporla ilgilenenlerin belirli dönemlerde örneğin yazın yüzme kışın basketbol gibi farklı spor ve egzersizleri tercih etmelerini öneriyor. Bu şekilde bir spor rutini oluşturmanın aynı eklemlere sürekli yüklenerek bu eklemlerde ortaya çıkabilecek kronik zedelenmelerin de önüne geçeceğini belirtiyor.
Spor yapılırken seçilen kıyafet ve ekipmanların da doğru bir şekilde seçilmesi son derece önemli. Örneğin ayakkabı tercihiniz sandığınızdan daha önemlidir. Çünkü ayakkabının spor yapılan zemine uygun nitelikte olması gerekir. Ayrıca yapılan spora uygun olmayan ayakkabı seçimi sanıldığının aksine sadece ayak bileğine değil diz, kalça ve bel omurgasına da ciddi ölçüde zarara verebilir. Eğer darbe almanıza neden olabilecek kick boks, karate gibi sporlar yapıyorsanız mutlaka göğüs koruyucu ve başlık gibi ekipmanlar kullanmalısınız. Aksi taktirde darbeye bağlı olarak ciddi yaralanmalara hatta ölümle bile karşı karşıya gelinebilir.
Son olarak yaşamın kaynağı olan su, spor esnasında da mutlaka tüketilmelidir. Bu şekilde vücudunuzdaki sıvı dengesinin korunmasına yardımcı olursunuz.