Malzemeler
40 gram meyve kabuğu
50 gram kiraz şekeri
1 adet portakal
100 gr kuş üzümü, frenk üzümü, kuru üzüm
25 gr kurutulmuş kızılcık
2 yemek kaşığı brandy veya rom
3-4 kakule 7 gr kuru maya
25 gr şeker
125 ml süt
275 gr beyaz ekmek unu
1⁄2 çay kaşığı karışık baharat
50 gr tuzsuz tereyağı
2 adet yumurta
1 çay kaşığı vanilya esansı
25 gr badem ezmesi
25 gr kabuklu fıstık
225 gr marzipan peynir
Zeytinyağı
Tuz
Pudra şekeri
Yapılışı
Meyve kabuğunu ince doğrayın, kiraz ve üzümleri kesin. Portakal kabuğunu rendeleyin. Portakalı bir kaba sıkın. Brandy/romu ekleyin. Kaynama noktasına gelene kadar kaynatın. İçine doğranan meyve kabuklarını, üzümleri, kirazı ve portakal kabuğu rendelerini ekleyin. İyice karıştırın ve 1-2 saat bekletin. Kakuleyi bir havanda öğütün. Mayayı bir kaseye koyun ve şeker ekleyin. Bir tencerede sütü ısıtın. İçine mayayı koyun ve biraz köpüklenene kadar 5-10 dakika bekletin. Un, baharatlar ve tuzu eleyerek mayalı karışıma ekleyin. Maya karışana kadar yoğurun. Daha sonra tereyağı, yumurta ve vanilyayı ekleyin. Homojen bir karışım elde edene kadar karıştırın. Hamurun üzerini örtün ve sıcak bir yerde 1-2 saat mayalanmaya bırakın. Fıstıkları ince doğrayıp badem ezmesi ile karıştırın. Kakuleyi ekleyin.
Bekletilen romlu karışımın yarısını hamura dökün ve karıştırın. Daha sonra içindeki meyvelerle kalan rom ve fıstık badem karışımını hamura ekleyip iyice karıştırın. Marzipanı hamurun uzunluğundan 4 cm daha kısa kütük şeklinde kesip hamurun ortasına yerleştirilin. Hamurun bir uzun kenarını süt ile fırçalayın. Marzipanı kapatacak şekilde uzun kısmı ortaya doğru kıvırın ve açılmaması için biraz uçlarını bastırın. Diğer uzun kenarı da kapatıp somun şekli verin. Dikkatlice fırın tepsisine alarak yağlı kağıt ile hafifçe örtün ve 1 saat kadar bekletin. Fırını 180 derecede ısıtın. Hamurun üzerindeki kağıdı çıkarıp altın rengini alana kadar 30 dakika pişirin. Tel ızgara üzerinde soğutun ve üzerine pudra şekeri dökerek servis edin.
Tarif:
Tım Tım Pasta
Seda Sönmez