Sütten daha fazla D vitamini içeren sardalya, süper gıdalar arasındaki yerini her geçen gün sağlamlaştırıyor. Sardalyayı öğünlerinize dahil etmek için onu “super food” kategorisine taşıyan özelliklerine gelin birlikte bakalım.
İçlerinde sardalyanın da bulunduğu küçük ve yağlı balıklar süper gıdalar arasında gösteriliyor. Yaşlanma sürecini yavaşlatan en iyi gıdalar listesinde kendilerine yer bulan bu balıklar birçok proteinin yanı sıra çok yüksek seviyelerde D, B12 vitaminleri, omega-3 yağ asitleri ve iyot, selenyum, demir, kalsiyum ve potasyum gibi temel mineraller içeriyorlar. Tüm bu özelliklerine rağmen somon gibi diğer yağlı balıklar menülerde daha sık görülürken, sardalya çoğu zaman göz ardı ediliyor. Yüksek besin değerine sahip sardalya, sağlıklı ve lezzetli yemekler hazırlamak söz konusu olduğunda pek çok seçenek sunuyor.
Beyin fonksiyonlarını iyileştiriyor
Sardalyanın en faydalı yönlerinden biri beyin fonksiyonlarını ve ruh halimizi nasıl iyileştirdiğiyle ilgili. Sinir sistemini dengelemeye yardımcı olan B12 vitamini sardalyada bolca bulunuyor. Ayrıca omega-3 yağ asitleri açısından da zengin bir kaynak. Omega-3 eksikliği duygudurum bozuklukları, bilişsel eksiklikler ve daha yüksek depresyon eğilimi ile ilişkilendiriliyor. Sardalyada da önemli seviyelerde bulunan D vitamini, beyin yaşlanmasını önlemek için gerekli vitaminlerden biri.
Saç, cilt ve tırnaklar için faydalı
Sağlıklı yaşam uzmanları yüksek protein, B12 vitamini ve omega-3 asitleri sayesinde saç yaşlanmasını önlemek için sardalya gibi yağlı balıkların tüketilmesini öneriyor
D vitamininin önemi
Araştırmalar D vitamininin “mutluluk hormonları” olarak adlandırılan hormonların düzenlenmesi de dahil olmak üzere bir dizi farklı alanı etkileyen 200’den fazla bedensel fonksiyonda rol oynadığını gösteriyor. Eksikliği ise bağışıklık sistemi sorunları, kardiyovasküler hastalıklara yakalanma riskinin artması ve bazı cilt sorunlarıyla ilişkilendiriliyor. Bugün pek çok kişide görünen D vitamini eksikliğinin başta gelen nedenleri arasında doğrudan güneş ışığına maruz kalmama ve kapalı alanlarda geçirdiğimiz zamanın artması bulunsa da -uzmanlar günde en az iki saatin dışarıda geçirilmesini öneriyor ki bu hedefe çoğumuz ulaşamıyoruz- besin açısından zengin sağlıklı yağlar içeren sardalya gibi gıdaların yeterince tüketilmemesi de D vitamini eksikliğinde rol oynuyor.
Ne dersiniz sardalyaya hakkını teslim etme zamanı gelmedi mi?
Kaynak: https://www.vogue.com/