Yaşar Topluluğu, yurt dışındaki ilk gıda yatırımını Abu Dabi’de hayata geçirdi. Birleşik Arap Emirlikleri’nin ilk peynir işleme fabrikası olma özelliğini taşıyan yatırımda sürdürülebilirlik ve gıda güvenliği prensipleri öne çıkıyor.
Beslenme en temel ihtiyaçlarımızdan biri. Sağlıklı ve güvenli gıdalara erişim ise bu temel ihtiyacın beraberinde getirdiği bir hak. Bugün küresel yeme-içme sektörünün bel kemiğini gıda güvenliği oluşturuyor. Gıda Tarım Örgütü (FAO) gıda güvenliğini “bütün insanların her zaman aktif ve sağlıklı bir yaşam için gerekli olan besin ihtiyaçlarını ve gıda önceliklerini karşılayabilmek amacıyla yeterli, sağlıklı, güvenilir ve besleyici gıdalara erişebilmesi” olarak tanımlıyor. Diğer taraftan güvenli gıdaların üretilmesi gıda güvenliği sisteminin doğru kurulmasıyla mümkün ki, küresel çaba da bu yönde.
Birleşik Arap Emirlikleri’nde açılışı yapılan Pınar tesisi de bu hedefe yönelik önemli bir adım… Yeni coğrafyada gerçekleşen bu yatırım hem Pınar’ın gıda güvenliğine verdiği önemi vurguluyor hem de sürdürülebilir dünyaya katkı sağlamayı amaçlıyor.
BAE’nin ilk peynir işleme fabrikası
1984 yılından bu yana Pınar markasıyla Körfez Bölgesi’ne ürün ihraç eden, 2000 yılında kurulan HDF FZCO şirketiyle bölgedeki yayılımını ve pazar payını artıran Yaşar Topluluğu, yeni şirketi HADAF Foods bünyesinde kurulan peynir işleme fabrikasının resmi açılışını Kasım ayında gerçekleştirdi. Bu önemli yatırım aynı zamanda Pınar’ın bölgesel ve küresel marka olma hedefinin bir parçası… Küresel gıda sektöründeki en son trend ve inovasyonları takip ederek tüketici memnuniyetini sağlamak temel hedef. Abu Dabi’deki fabrikada üretilen ürünler öncelikli olarak Orta Doğu ve Kuzey Afrika pazarlarını hedeflerken yeni pazar olanakları değerlendirilerek Pınar markasının daha çok ülkede daha çok tüketiciye ulaşması planlanıyor.
Sıfırdan yapılan ilk yatırım
Khalifa Organize Sanayi Bölgesi (KIZAD) Abu Dabi’de 20 bin metrekare alanda hayata geçirilen tesiste yılda 30 bin olan krem peyniri üretimi, iki yıl içinde 60 bin tonun üzerine çıkacak. Fabrikada hedef, üç yıl içinde pazarda 55 milyon dolarlık ciro. Söz konusu yatırım 100 kişiye istihdam sağlayacak.
Sürdürülebilir kalkınmayı, sürdürülebilirliği ve çevrenin korunmasını destekleyen fabrika aynı zamanda Türkiye’nin sıfırdan yaptığı ilk yatırım olma özelliğini taşıyor.
Sürdürülebilirlik yaklaşımı
Yaşar Topluluğu’nun sürdürülebilirlik yaklaşımı ve ilkeleri doğrultusunda yapılan yatırım ile atık suyun %100’ünün yeniden işlenmesi sağlanırken, güneş enerjisi üretimi fabrikanın enerji ihtiyacının %20’sini karşılayacak şekilde tasarlandı. Tam yalıtımlı duvar ve tavanlar ile soğutma enerjisinden de tasarruf sağlanacak olan fabrikada BM Sürdürülebilir Kalkınma Amaçları doğrultusunda karbon ve su ayak izi azaltma çalışmaları devam edecek.
Akıllı üretim teknolojileri
Son teknolojiye ve akıllı üretim teknolojilerine sahip olan fabrikada, dijitalleşme ile entegre otomasyon sistemleri gerçek zamanlı online izlenebilecek. Bugün 30.000 ton peynir üretim kapasitesine sahip olan fabrika tam kapasiteye ulaştığında 60.000 tonun üzerinde üretim kapasitesine sahip olacak. Bu yatırımla birlikte Pınar markasının bölgedeki etkinliği artarken, bölge tüketicisinin ihtiyaçlarına göre yenilikçi ve inovatif ürünler pazara sunulacak.