Malzemeler
Hamuru için:
- 150 gr tereyağı
- 1 adet yumurta
- 2 su bardağı (1 çeyrek bardak una daha ihtiyacınız olabilir)
- 1 çay bardağı toz şeker
- 1 çay kaşığı kabartma tozu
- 1 paket vanilya
Kreması için:
- 500 ml süt
- 1 çay bardağı nişasta
- 1 çay bardağı toz şeker
- 2 adet yumurta sarısı
- 1 paket vanilya
- 50 gr soğuk tereyağı
- Beyaz çikolata (80 gr)
Üzeri için: 250 gr çilek
Hazırlanışı:
Tart hamuru için tüm malzemelerin oda ısısında olmasına özen gösterin. Tereyağı, yumurta ve şekeri bir kaseye alıp mikserle çırpın. Malzemeler birleşince un, vanilya ve kabartma tozunu ekleyip yoğurun. Yumuşak ama ele yapışmayan bir hamur olmalı. Hazırladığınız hamuru da streç filme sarıp buzdolabında yaklaşık 60 dakika boyunca dinlendirin.
Tartın üzerinde kullanacağınız krema yapımı için yumurta sarılarını sos tenceresine alın, nişasta ve şeker ile birlikte önce sütün yarısını üzerine ekleyin çırpıcı yardımıyla topak kalmayacak şekilde karıştırın. Sonra kalan sütü de ilave ederek sürekli karıştırarak ocakta pişirmeye başlayın.
Sos koyulaşmaya başlayınca vanilya ilave edin, tekrar karıştırıp ateşten alın. İyice yoğunlaşınca ocaktan alın. Sıcak haldeyken içine soğuk tereyağını ekleyin ve tereyağı tamamen eriyene kadar el çırpıcısı ile çırpmaya devam edin. Beyaz çikolatayı da aynı şekilde ekleyip sıcak karışımın içinde karıştırarak erimesini sağlayın. Çikolata da eriyince kremayı başka bir kaseye aktarıp üzerini streç filmle kapatın ve ılınınca buzdolabına kaldırın.
Çilek sosu için sos tenceresine büyüklüğüne göre ikiye üçe böldüğünüz çilekleri, şekeri ve suyu alıp kaynatın. Yaklaşık 10-15 dakika sonra ateşten alın, tel süzgeçten geçirin. Çıkan çilek bir kenarda bekletin.
Tart hamurunu buzdolabından alın iki yağlı kağıt arasında kalıbınızın boyutuna göre yaklaşık yarım cm kalınlığında açın. Kelepçeli kalıba kenarlarını yükselterek hamuru dikkatlice yerleştirin. Çatalla hamur üzerinde delikler açın. Üzerine pişirme kağıtı kapatıp bir kase nohut ekleyin. Önce 170c fırında 10 dakika bu şekilde pişirin sonra nohutları üzerinden alın ve yaklaşık 20 dakika daha hamur pembeleşene kadar pişirin.
Pişen hamuru dinlenip soğuması için biraz bekletin. Buzdolabında soğuyan kremayı çıkarın ve mikserle kısa bir süre çırpın. Tart hamuru soğuyunca dikkatlice kalıptan çıkarıp sunum yapacağınız tabağa alın ve içini kremayla doldurun. Üzerini çilekle kaplayın.