Daha az şeker tüketmek ya da kilo vermek için başvurulan tatlandırıcılar sürekli bir tartışma konusu.
Doğal olmayan ve laboratuvar ortamında üretilen tatlandırıcılar üzerinde yapılmış farklı araştırmalar var. Bunlardan biri olan İsrail’deki Necef Ben-Gurion Üniversitesi’ndeki ve Singapur’daki Nanyang Teknoloji Üniversitesi’ndeki çalışmada yapay tatlandırıcıların bağırsaklardaki gerekli bakterilerin görevlerini yapmasını engellediğini ortaya çıkardı.
Diğer taraftan beyni kandırarak nasıl olsa şeker tüketmiyorum duygusuyla daha fazla yemeye neden olduğunu ortaya çıkaran sonuçlar da bulunuyor.
Uzmanlar kimyasal tatlandırıcıların kanserojen olduğunu gösteren araştırmalar bulunduğunu, bitkisel ibaresiyle piyasa sürülenlerinse ayrı bir tehlikesi olduğunu ifade ediyor. Bu ürünlerin insülin metabolizmasını uyardıklarını, insülin hormonunun yükselmesine sebep olabileceğini vücudun insülin dengesini bozduğunu belirtiyorlar.