Malzemeler:
- 1 büyük tatlı patates, doğranmış (3 su bardağı)
- 2 yemek kaşığı zeytinyağı
- ¼ fincan tereyağı
- 1 adet soğan, ince doğranmış
- 2 diş sarımsak, kıyılmış
- 1 ½ su bardağı arborio pirinci
- ¾ fincan beyaz üzüm sirkesi
- 4 ½-5 su bardağı sebze suyu
- ¾ fincan rendelenmiş parmesan
- Ispanak yaprakları
- 2 yemek kaşığı taze adaçayı, ince kıyılmış
- 1 yemek kaşığı taze kekik, ince kıyılmış
- 1 yemek kaşığı balzamik sirke
- 1 su bardağı fındık, kavrulmuş
- Tuz, karabiber
Hazırlanışı
Fırını önceden 200 C’ye ısıtın ve bir fırın tepsisine yağlı kağıt serin.
Tatlı patatesin kabuklarını soyup doğrayın, 1 yemek kaşığı zeytinyağı ve ½ çay kaşığı tuz ile karıştırın. Fırın tepsisine aktarın, bir veya iki kez karıştırarak 25 dakika pişirin. Fırından çıkarın ve bir kenara bekletin.
Bu arada, büyük bir tencereyi orta ateşte ısıtın ve tereyağı, soğan ve 1 çay kaşığı tuz ekleyin. Ara sıra karıştırarak yumuşayıncaya kadar 5-7 dakika soteleyin.
Ayrı bir tencerede sebze suyunu orta kısık ateşte ısıtın.
Soğanlara sarımsak ekleyin ve 2-3 dakika pişirmeye devam edin.
Arborio pirincini ekleyin ve tereyağı ile soğanla iyice karıştırın. Yanmayı önlemek için sık sık karıştırarak bir iki dakika kızarmasını bekleyin. Sirkeyi dökün ve azalana kadar pişirin.
Her seferinde bir kepçe dolusu sebze suyu eklemeye başlayın. Bir önceki kepçe neredeyse tamamen emilene kadar bir sonraki kepçe suyu eklemeyin. Yanmasını/kurumasını önlemek için sık sık karıştırmanız ve risottoyu yakından takip etmeniz gerekecektir. Sebze suyunun yaklaşık ¾’ünü kullandıktan sonra risottoyu pişip pişmediğini kontrol edin.
Bu arada, kavrulmuş tatlı patatesleri patates ezici ya da blender kullanarak pürüzsüz bir macun haline getirin.
Ayrı bir sote tavasında 1 yemek kaşığı zeytinyağını orta-yüksek ateşte ısıtın ve doğranmış ıspanak yapraklarını ve bir tutam tuzu ekleyin. Yumuşayana kadar soteleyin – yaklaşık 5 dakika.
Pirinç piştikten sonra tatlı patates püresi, taze adaçayı ve kekik, parmesan, balzamik ve biraz daha tuz ve karabiber ekleyerek karıştırın. Risotto’nun üzerine sotelenmiş ıspanak ve kızarmış fındık ekleyin.
Kaynak: https://www.crowdedkitchen.com/sweet-potato-risotto/