Günümüzde birçok insan, daha sağlıklı olmak ve kilo vermek için “temiz yemeyi” tercih ediyor. Ancak özellikle son on yılda popülaritesi hızla artan bu hareketin net bir tanımı yok. Genel olarak katkı maddeleri, koruyucu maddeler, rafine ve işlenmiş bileşenler içermeyen yiyecekler temiz olarak tanımlanıyor diyebiliriz.
Doğal ve sağlıklı yiyecekleri seçmek amacıyla çıkmış olsa da onu çevreleyen netliğin olmaması, temiz yemeyi yoruma açık bırakıyor. Örneğin, bazıları daha az kısıtlayıcı bir yaklaşım seçerek işlenmiş gıdaları sınırlandırırken, daha fazla meyve ve sebze ve yüksek kaliteli proteinli gıdalar yemeyi tercih ediyor. Kimileri daha kısıtlayıcı davranarak süt, glüten ve şeker gibi yiyecekleri tamamen bırakıyor. Hatta gıda bileşenlerinin sayısını sınırlayıp, ilaç kullanılarak yetiştirilen gıdalardan kaçınıyor.
Temiz bir beslenmeye odaklanmak aslında yararlı çünkü sodyum, şekerli içecekler ve aşırı işlenmiş gıdaların tüketimini azaltıyor. Tam tahıllar, meyveler, sebzeler, kuruyemişler ve sağlıklı proteinle dolu besleyici yoğun bir beslenme içeren temiz beslenme, kişinin genel sağlık ve kilo yönetimini desteklerken vücudu da yeterince besleyebilir.
Aşırı gıda kısıtlamasına neden olabiliyor
Ancak araştırmalar, temiz beslenmenin aşırı gıda kısıtlamasına neden olabileceğini ve bunun da besin eksikliklerine ve sosyal ilişkilerin kaybolmasına yol açabileceğini öne sürüyor. Bu aynı zamanda zihinsel sıkıntıyı da beraberinde getirebilir. Temiz beslenme takıntısı zihin veya beden için sağlıklı olmasa da, besin açısından yoğun ve sağlıklı bir beslenme tarzı önemlidir. Bir kişinin beslenme düzeni tüm besin gruplarından yiyecekleri içerdiği sürece endişe edilecek bir durum olmayabilir. Önemli olan sağlıklı, dengeli bir beslenme yaklaşımıdır.
Denge kurmanın yolları
Temiz beslenme ve sağlıklı beslenme arasında korkmadan veya kısıtlamadan sağlıklı bir denge bulmanın yolları nelerdir, diye sorabilirsiniz. Öncelikle araştırmalar tüm işlenmiş gıdaların mutlak kötü olmadığını gösteriyor. Aslında bugün satılan gıdaların çoğu bir dereceye kadar işleniyor. Bu nedenle işlenmiş gıdaları hemen kestirip atmayın. Besleyici bir diyet, dondurulmuş ve konserve ürünleri de içerebilir. Ancak bu gıdaları seçerken ilave sodyum, şeker ve şuruplardan kaçınmaya dikkat edin.
Genel olarak şekerler, doymuş yağ, sodyum ve alkollü içecekleri sınırlandırmak, sağlık açısından ciddi bir fayda sağlar. Besin ihtiyaçlarınızın tam olarak karşılandığından emin olmak içinse beslenmenizde bu çeşitlerin olup olmadığını kontrol edebilirsiniz:
- Her çeşit ve renkte sebzeler
- Bütün meyve ağırlıklı meyveler
- En az yarısı tam tahıl olmak üzere tahıllar
- Günlük, az yağlı veya yağsız süt ve peynir
- Yağsız et, kümes hayvanları, yumurta, deniz ürünleri, kabuklu yemişler, tohumlar, soya ürünleri, fasulye, bezelye ve mercimek dahil proteinli gıdalar
- Bitkisel yağlar dahil yağlar ve fındık gibi gıdalardaki yağlar.
Kaynak: https://www.medicalnewstoday.com/