Bazılarımız için en iyi ve en vefalı dostlar, köpeklerdir. Aldıkları eğitimlerle bu muhteşem özelliklerine iyileştirici güçlerini ekleyen dostlarımız da var. Güzel olansa bunu görev olarak değil samimi bir sevgi ile yapmaları. Böyle bir sevgi belki de en iyi ilaç ve terapi köpekleri bunu gerçekten layıkıyla yapıyor, hem de acil serviste bile.
Terapi köpekleri, insan sağlığını iyileştirmeye yardımcı olmak için genellikle okullarda, cezaevlerinde ve bakım evlerinde bulunuyor. Yapılan yeni çalışmalar bu eşsiz arkadaşların acil serviste (ER) bulunmasının da faydalı olabileceğini, köpeklerin hastalarda kaygı, depresyon, rahatsızlık ve ağrıyı azaltabileceğini gösteriyor.
Evcil hayvanların sağlığımızın önemli bir parçası olduğunu farklı şekillerde gösteren çalışmalar var. Bilim adamları, bir terapi köpeği ile 10 dakika bir araya gelen 101 hasta ve kontrol grubundaki 97 hasta ile klinik bir araştırma yaptı. Terapi köpeği ziyareti alan kişilerden, ziyaretten önce, hemen ve 20 dakika sonra ağrılarını, kaygılarını, depresyonlarını ve genel iyilik hallerini 11 puanlık bir ölçekte derecelendirmeleri istendi. Araştırmacılar, 30 dakikalık bir arayla iki kez kontrol grubu hakkında veri topladı. Çalışmayla bir terapi köpeğinin ziyaret ettiği hastaların %48’inin kaygıda bir azalma yaşadığını, %43’ünün ağrısının azaldığını, %46’sının daha az depresif hissettiklerini buldular.
Araştırma, bu konuda önemli bir adım olarak değerlendiriliyor çünkü acil servis ortamlarında terapi köpek ziyaretlerinin etkilerine ilişkin mevcut sonuçlar, oldukça sınırlı. Ayrıca terapi köpek ziyaretleriyle ilgili araştırmalar kontrol gruplarının eksikliği, küçük örneklem büyüklükleri ve nicel veri toplama eksikliği nedeniyle de eleştiriliyor. O nedenle mevcut çalışma, bu eleştirileri kısmen ele almak ve kontrollü bir denemenin katkısıyla alanın bilgi tabanına ve metodolojik titizliğine katkıda bulunmak açısından önem taşıyor.
Sürekli parlak ışıkların yandığı gürültü bir ortam olan acil servis odaları, yapılan çalışmalara göre hastaların ağrısını daha da artırabilen bir etken. Uzun bekleme süreleri ile birlikte ağrı algısı artarken, iyileşme ve ağrı çekme süreci uzayabiliyor.
Saskatchewan Üniversitesi’nden çalışmanın başyazarı Dr. James Stempien, “Acil servis yoğun bir yer ve bir acil servis doktoru olarak hasta deneyimini iyileştirmek için yapabileceğimiz her şeyin memnuniyetle karşılandığını biliyorum” diyor. Köpeklerden faydalanan sadece hastalar değil. Stempien, hastaları ziyaret etmeden önce köpeklerin bakım salonundaki çalışanlara merhaba demek için sık sık durduğunu da söylüyor ve ekliyor: “Etkileşim kurdukları hemen hemen tüm personelin yüzünde bir gülümsemeye yol açtığını düşünüyorum.”
Kaynak: https://www.smithsonianmag.com/s