Tip 2 diyabet riski taşıyan kişilere genellikle kan şekeri seviyelerini kontrol etmek için önleyici tedbirler almaları söylenir. Düzenli egzersiz yapmak, geceleri sekiz saat uyumak ve fast food yiyeceklerden kaçınmak prediyabet hastaları için tipik önerilerdir. Şimdi, yeni bir çalışma bir başka tavsiyenin de geceleri parlak ışıklardan kaçınmak olması gerektiğini ortaya koyuyor.
Çalışmalarını The Lancet Regional Health – Europe dergisinde yayınlayan Avustralya’daki araştırmacılar, gece ışığa maruz kalma ile Tip 2 diyabet riskinin artması arasında alışılmadık bir bağlantı buldular.
Araştırmaya katılan uzmanlar yaptıkları açıklamada, “Sonuçlar, geceleri daha parlak ışığa maruz kalmanın daha yüksek diyabet gelişme riskiyle ilişkili olduğunu ve ışığa maruz kalma ile risk arasında doza bağlı bir ilişki olduğunu gösterdi” dediler.
Tip 2 diyabet, vücudun insülini düzgün bir şekilde kullanamadığı kronik bir sağlık durumu. İnsülin, glikozun hücrelere taşınmasına yardımcı olmak için gereklidir ve daha sonra glikozu enerjiye dönüştürür. İnsülin olmadan vücutta yüksek kan şekeri seviyeleri görülür ve hücreler enerjiden mahrum kalır. Bir kişide Tip 2 diyabet geliştikten sonra, bu durumu remisyona sokmak son derece zordur.
Metodoloji
Araştırma ekibi, parlak ışığa maruz kalma ile diyabet riski arasındaki ilişkiyi araştırmak için modelleme verilerini kullandı. Yaklaşık 85.000 kişiden alınan kişisel ışığa maruz kalma modellerini ve 13 milyon saatlik ışık sensörü verilerini analiz ettiler.
Tip 2 diyabeti olmayan kişiler, gündüz ve gece boyunca ışık seviyelerini toplamak için bileklerine bir izleyici taktılar. Bu katılımcılar daha sonra Tip 2 diyabet geliştirip geliştirmediklerini görmek için dokuz yıl boyunca izlendi.
Sonuçlar
Gece 00:30 ile sabah 06:00 arasında parlak ışığa maruz kalan kişilerde Tip 2 diyabet riski daha yüksekti. Bu bağlantı, insanların gündüz ne kadar ışığa maruz kaldığından bağımsız olarak devam etti.
Gece ışığa maruz kalma ile Tip 2 diyabet arasındaki bağlantı, yaşam tarzı alışkanlıkları, uyku düzeni, vardiyalı çalışma, beslenme ve ruh sağlığı gibi faktörler dikkate alındığında da devam etti. Araştırmacılara göre, parlak gece ışıkları kişinin sirkadiyen ritimlerini bozarak Tip 2 diyabet riskini artırıyor.
Sirkadiyen ritimler, 24 saatlik aydınlık ve karanlık döngüsüne uyum sağlayarak vücuda ne zaman uyanık veya yorgun hissedeceğini söyleyen iç saattir. Bu biyolojik saatin bozulması, kan şekerini düzenleyen glikoz metabolizması ve insülin salgılama seviyeleri gibi diğer bedensel süreçlerin normal ritmini bozar.
Kaynak: https://studyfinds.org/