Büyüme, gelişme, metabolizma ve vücut ısısı gibi yaşamsal öneme sahip fonksiyonları düzenleyen hormonları salgılayan tiroide dair merak edilenleri derledik.
1
Tiroid bezi neden önemlidir?
Tiroid bezi, vücudun sağlıklı ve enerjik bir şekilde varlığını devam ettirebilmesi için gerekli olan hormonları salgılar. Bu hormonların salgılanması ise iyot minerali sayesinde olur. Tiroidin az ya da çok çalışması halinde ise yaşamı sekteye uğratan pek çok hastalık ortaya çıkar.
2
Tiroidin belirtileri nelerdir?
Tiroid hormonunun yeterli ölçülerde üretilememesi hipotiroidi (tiroid bezinin az çalışması) olarak adlandırılır. Tiroid yetmezliğinin en belirgin işaretleri sürekli yorgunluk ve halsizlik hali, kilo alma, kas ve eklem ağrıları, ciltte kuruma ve pullanma, sıkılıkla yaşanan tırnak kırılması ve saç dökülmesidir. Eğer hipotiroidi daha da ilerlemiş bir durumdaysa yüzde şişkinlik ve ödem, kabızlık ve ses kalınlaşması görülmeye başlanır.
3
Hipotiroidi neden ortaya çıkar?
Özellikle gençlerde ve orta yaşlılarda hipotiroidinin ortaya çıkmasında etkili olan en önemli faktör immünolojik (bağışıksal) kaynaklıdır. Yanlış ilaç kullanımı, doğru yapılmayan cerrahi operasyonlar, radyoaktif maddelerle tiroid bezinin yapısının tahrip edilmesi de hipotiroidinin en önemli nedenlerindendir.
4
Hipotiroidi hangi sağlık sorunlarına neden olur?
Erken dönemde fark edilmeyip uzun bir süre boyunca hipotiroidi ile yaşayan hastalarda zamanla kalp yetmezliği görülebilir. Akciğer zarında sıvı birikmesi, solunum güçleşmesi ve karın içinde sıvı toplanması da tiroid bezinin yeterli ölçülerde çalışmamasının bir sonucu olarak ortaya çıkar. Ayrıca ileri yaşlarda ortaya çıkan ağır hipotiroidi vakalarında ise bellek kaybı, beyin fonksiyonlarında yavaşlama, öğrenme problemleri, depresyon, paronaya ve demans görülebilir. Bu nedenle sıklıkla bu sonuçların yaşlılığa bağlı olarak ortaya çıktığına dair yanlış bir kanıya varılabilir.
5
Tiroid hormonunun düzenli çalışması için nasıl beslenmeli?
Selenyum minerali tiroid hormonun varlığını sağlıklı bir şekilde sürdürebilmesi için hayati bir rol üstlenir. Vücutlarındaki selenyum seviyesini dengede tutmak isteyenler mutlaka sofralarında hindi, balık, karides, mantar, karaciğer, tam tahıllar ve mercimeğe yer açmalılar. Aynı zamanda tiroit fonksiyonunu geliştirmek için iyottan yana zengin gıdalar da tüketilmelidir.
6
Hipotiroidi hastaları nasıl beslenmeli?
Hipotiroidi hastaları sıklıkla kabızlık sorunlarıyla karşı karşıya kaldıkları için liften yana zengin gıdaları tercih etmeliler. Bu hastalar zayıf bir bağışıklık sistemine sahip oldukları için de A, C, E vitamini yönünden zengin, bağışıklığı kuvvetlendirecek gıdalara beslenme listelerinde yer açmalılar.
7
Tiroid hastalıklarının gebeliğe etkisi nedir?
Hipotiroidi ciddi boyutlarda seyreden bir kadının hamile kalması güçleşebilir. Daha hafif olarak seyreden hipotirodi hastalarının hamileliklerinde ise ölü doğum, düşük, erken doğum gibi sorunlar ortaya çıkabilir, bebeğin zeka gelişimi olumsuz yönde etkilenebilir. Hipotiroidiye sahip olan bir kadın hamilelik süresi boyunca aşırı yorgunluk, halsizlik, çarpıntı, terleme, sıcağa tahammülsüzlük, titreme, aşırı sinirlilik gibi sorunlarla baş başa kalabilir.
8
Sık görülen tiroid problemleri nelerdir?
Tiroid bezinin belirgin bir şekilde büyümesi olan guatr, tiroid kanseri, tiroid nodülleri, tiroid bezinin fazla çalışması olan hipertiroid, tiroid hormon üretiminin azalması olan hipotiroid, Tiroid bezinin mikrobik olmayan iltihaplanmasını ifade eden tiroidir.
Derleme kaynaklar:
www.medistate.com.tr
www.yeditepehastanesi.com.tr