Tüp bebek, normal yollarla hamile kalamayan kadınların adeta can simidi. Geçmişi 40 yıl öncesine dayansa da hızla artan sağlıksız yaşam koşulları, çocuk yapma yaşının her geçen gün daha da yukarı çekilmesi gibi nedenlerden dolayı tüp bebek merkezlerinin kapısını çalanların sayısı yıllar geçtikçe daha da artıyor. Oldukça meşakkatli bir sürece sahip olan tüp bebek yönteminde başarıyı artıran pek çok faktör mevcut. Bunlardan biri de elbette ki beslenme. Siz de bu süreçte beslenme düzeninizi yeniden şekillendirerek gebe kalma şansınızı artırmak istemez misiniz? O zaman sizin için derlediğimiz önerilere bir göz atmanızı tavsiye ederiz.
Nasıl beslenmeli?
Uzmanlar tüp bebek tedavisinde Akdeniz tipi beslenme şeklinin gebe kalma şansını yaklaşık %40 oranında artırdığını ifade ediyorlar. Akdeniz tipi beslenme ise genel hatlarıyla sebze, meyve (elbette ki mevsiminde), balık, kuruyemişler ve baklagillerden oluşan bir beslenme şekli.
Akdeniz tipi beslenme Omega-3’ten yana oldukça zengin bir diyet. Omega-3 ise yumurta gelişiminde ve yumurtaların döllenmesinde son derece büyük bir rol oynuyor. Akdeniz diyeti yüksek oranda B6, B12 gibi B vitaminleri de içeriyor. Bu vitaminler ise üremeyi olumsuz yönde etkileyen homosistein değerlerinin düşürülmesine katkıda bulunuyor. Folik asit ve C vitamini de üremede son derece önemli. Folik asit yeşil yapraklı sebzelerde, fındık, badem ve baklagillerde yüksek oranda bulunuyor. Balık ve yumurtada bulunan D vitamini ise, östrojen ve progesteron hormon düzeylerinin yanı sıra erkeklerde de testosteron düzeyini ve semen kalitesini artırıyor. Böylece anne adayının gebelik şansı da doğru orantılı olarak artıyor.
Bu beslenme şeklinde yüksek protein almak da son derece önemli. Çünkü protein, embriyo kalitesini ve tüp bebek denemesindeki başarı oranını da artırıyor. Uzmanlar günlük beslenme listesinin en az %25 oranında protein içermesini salık veriyorlar. Özellikle balık, hem protein hem Omega-3 hem de mineral açısından son derece değerli bir besin kaynağı. Eğer vejetaryenseniz fındık, fasulye, soya fasulyesi, baklagiller ve diğer protein kaynaklarını tercih edebilirsiniz. Değerli bir protein kaynağı olan etin ise yağlı olmayanı tercih edilmeli. Bu süreçte günde 2-3 litre su içilmesi de öneriliyor. Zira vücudun elektrolit dengesinin gebe kalma üzerinde oldukça etkili olduğu biliniyor. Alkol ise gebelik şansını düşürüyor ve erkeklerde sperm üretimi üzerinde olumsuz bir etki yaratıyor. Bu süreçte kahve ve çay tüketimi de 3 fincanla sınırlandırılmalı. Ayrıca kola, enerji içeceği gibi şeylerden de uzak durulmalı.
Bu beslenme tipinde karbonhidrat da alınıyor elbette ama gerekli ölçüde. Eğer karbonhidratları tamamen beslenme listenizden çıkarırsanız gün içinde ihtiyacınız olan enerji kaynağından da yoksun kalacaksınız demektir. Bu nedenle tercihinizi tam tahıllı karbonhidratlardan yana kullanmalısınız. Bu dönemde vücuda yüksek oranda şeker almaktan da kaçınmalısınız. Çünkü yüksek şeker alımı kandaki şeker oranını da yükseltir. İnsülin seviyesindeki ani değişimler ise insülin direncine yol açar bu ise doğurganlığı olumsuz yönde etkiler.
https://centrumtupbebek.com/tup-bebek-tedavisinde-basariyi-arttiran-10-beslenme-onerisi.html
http://www.milliyet.com.tr/tup-bebek-tedavisinde-beslenme-ve-onemi-pembenar-yazardetay-aile-1997584/