Kış aylarında afiyetle yenen turşuları kurma zamanı geldi de geçiyor. Salatalık, fasulye, lahana, patlıcan, pancar… Pek çok farklı sebze ve hatta meyveyle yapabileceğiniz çeşit çeşit turşular için herkesin favori bir tarifi ve altın oranı mutlaka vardır. Sirke ve limon tartışmaları bir yana bu içeriğimizde farklı kaynaklardan turşu yapmanın püf noktalarını derledik.
- Turşu da tuz oranı en önemli konular arasında geliyor. Sık yapılan hatalardan biri, kaya tuzunu az kullanmak. Kaya tuzunu az kullandığınızda turşunuz yumuşak oluyor.
- Sık yapılan bir başka hata turşunun olup olmadığını kontrol etmek için sürekli açıp bakmak. Bu durum fermantasyon sürecini bozduğu için siz kapağı her açtığınızda aslında turşunun olmasını yavaşlatmış oluyorsunuz.
- Turşu kurarken 1 litre su için 2,5-3 yemek kaşığı kaya tuzu kullanılması tavsiye ediliyor. Kuracağınız kiloya göre bu ölçüyü baz alarak kendi turşunuza göre ayarlayabilirsiniz.
- Lahana turşusu için 3 hafta, salatalık 4 hafta, biber için 2 ay beklenmesi öneriliyor.
- Sebzelerin bekleme süresi farklı olduğu için karışık turşu yerine tek bir üründen turşu kurulması tavsiye ediliyor. Çünkü sebzelerin biri tam olmuşken diğerinin daha zamana ihtiyacı oluyor ve turşuyu açtığınızda her sebzenin eşit şekilde olmadığını fark ediyorsunuz.
- Limon ve sirke kullanımı ayrı bir tartışma konusu; ikisi de kullanılabiliyor. Ama fazla miktarda ve büyük bidonlarla yapılan turşularda sıklıkla limon tercih ediliyor, zira sirke bir süre sonra turşuyu eritebiliyor. Tabii aynı konu limon için de geçerli; çok fazla koyarsanız limon da turşuyu eritebiliyor.
- Evde turşu yaparken sirke kullanılmasında önemli bir sorun olmuyor, çünkü daha az miktarlarda yapılıyor.
- Turşuda kullanacağınız suyun kireç oranı da önemli. Musluk suyu kullanacaksanız mutlaka bir gece önceden dinlendirmeniz tavsiye ediliyor. Kaya tuzu, dinlendirilen suyun içinde eritiliyor. Kaya tuzu ne kadar çok kullanılırsa, turşu daha uzun süre sert kalıp yumuşamıyor.
- Turşuya sarımsak, nohut, kereviz sapı eklenebiliyor. Nohut mayalanma sürecine katkı verirken, taze otlar ve sarımsak farklı aroma vermek için tercih edilebiliyor.
- Kavanoza yerleştirirken mümkün olduğu kadar sık ve arada boşluk kalmayacak şekilde yerleştirilmesi gerekiyor.
- Turşunun kurulduğu kavanozun kapağının sıkı şekilde kapanması ve hava almaması da çok önemli; boşlukta oluşan hava turşuyu yumuşatıyor.
Kaynak: https://www.aa.com.tr, https://refikaninmutfagi.com/