Bu sabah kahvaltı yaptınız mı, yoksa atladınız mı? Günde üç öğün yemek yiyenlerden misiniz yoksa günü atıştırarak mı geçiriyorsunuz? Son dönemlerin popüler beslenme modeli aralıklı oruçla aranız nasıl? Sorular birbirini takip ederken ve yanıtlar kişiden kişiye değişirken araştırmalar gösteriyor ki, pek çok kişi haftada iki gün kalori kısıtlaması yaptıkları 5:2 yöntemini benimsiyor. Bir grup ise akşam 20:00’den ertesi gün öğle yemeğine kadar uzun bir süre boyunca yemekten kaçınıyor.
İngiltere Başbakanı Rishi Sunak diyetin en uç versiyonlarından birini benimsiyor. Yakın çevresinin yaptığı açıklamalara göre 43 yaşındaki Sunak, Pazar günü saat 17:00’de yemek yemeyi bırakıyor ve Salı günü sabah 05:00’e kadar sade kahve ve sudan başka bir şey içmiyor. Sunak da yaptığı açıklamalarla bu hikayeyi doğruluyor; 36 saatlik orucu dini inançlarıyla ve “sağlıklı ve dengeli” bir yaşam sürdürmenin bir yolu olarak tanımlayan Başbakan, BBC’ye verdiği demeçte, “İnsanların beslenme düzenimi merak ettiğini sanmıyorum ama merak edenler için evet böyle besleniyorum. Ayrıca şekerli şeylere karşı bir zaafım var ve haftanın geri kalanında bu zaafımı gideriyorum.” diyor.
Pek çokları Sunak’ın zihninin midesine üstün gelmesini övgüyle karşılarken, bunun hayatının ve işinin her alanında gösterdiği disiplin, odaklanma ve kararlılığın bir kanıtı olduğunu düşünüyor.
Sadece Sunak değil elbette göz önünde olan başka ünlü isimler de uyguladıkları diyetlerle gündeme gelmeye devam ediyor. Bunlardan biri de Amerikalı oyuncu Gwyneth Paltrow.
Paltrow, aralıklı orucu “detoksu destekleyen” uygulamalardan biri olarak tanımlıyor ve genellikle akşam yemeği yemeden önce gün boyunca kahve ve kemik suyu içtiğini söylüyor. Ünlü ismin uyguladığı diyetin “endişe verici derecede kısıtlayıcı” olarak tanımlandığını, sosyal medyada ve magazin basınında hayli eleştirildiğini de söylemek gerek.
Aralıklı orucu benimseyenlerin en büyük motivasyonu, uzun ve sağlıklı bir yaşam sürmek. Amerikalı iş insanı ve eski adıyla Twitter’ın kurucusu Jack Dorsey, 2020 yılında haftada sadece yedi öğün yemek yiyeceğini iddia ettiğinde bu açıklaması uzun süre konuşulmuştu.
Bu konuda yapılan ilk çalışmalar aralıklı orucun faydalarından bahsediyor. Öyle ki orucun otofajiyi – ya da “kendi kendini yok etmeyi” – tetikleyebileceğini ve bu sayede vücudun hasarlı hücreleri uzaklaştırmaya ve hücresel onarım için geri dönüştürmeye başladığını öne sürüyor. Elbette daha detaylı araştırmalara ve hayatın her alanında olduğu gibi beslenme düzeninde de “dengeyi” sağlamaya ihtiyaç var.
Kaynak: www.ft.com