Uzun yaşamın sırrının sadece genetikte saklı olduğunu düşünüyorsanız yanılıyorsunuz. Zira genetiğin dışında başa faktörler de var. Neler mi?
Tüm insanlığın en büyük hayali hiç şüphesiz olabildiğince uzun yaşamak. Hatta öyle ki bilim dünyasının büyük bir kısmı bunun için ciddi bir mesai üzerinde. Peki ama ömrü birazcık dahi olsa uzatmak gerekten insanın elinde mi? Kesinlikle evet. Çocukluğunuzu bir düşünün etrafınızda 70 yaşını gören insan sayısı bir elin parmaklarını geçmezdi bugün ise durum tamamen farklı. Peki ama ne oldu da yaş ortalaması arttı. Bu ortalamayı daha da yükseltmek mümkün mü? Elbette. Zira bilinçli ve eğitimli biriyseniz, sağlıklı ve temiz bir çevrede yaşıyorsanız, ekonomik imkanlarınız da uygunsa ömrünüz beklenenden daha uzun olabiliyor. O zaman gelin ömrü uzatan faktörlere hep birlikte bir göz atalım.
Uzun ömürlü aile bireyleri
Eğer aile soyağacınızda toplumun genelinde göre daha uzun yaşamış olan bireyler varsa bu sizin de uzun ömürlü olacağınıza bir işaret. Zira genetik ömrün süresini belirleyen en önemli faktörlerden.
Hareketli yaşam
Fiziksel olarak aktif bir yaşam sürüyorsanız ve daha da önemlisi sporu hayatınızın bir parçası haline getirmişseniz tek hareket şekli mutfakla oturma odası arasında geçirenlere oranla daha uzun bir ömre sahip olacaksınız demektir. Zira düzenli olarak fiziksel aktivitelerde bulunmanın kalp hastalıkları, diyabet, depresyon ve bazı kanser türleri riskini minimuma indirdiği artık herkesçe malum.
Vücudunuza hangi yağı aldığınız önemli…
Hayatı uzatmanın en etkili yolu alınan kalori miktarını azaltmak… Bu duruma sağlıklı şekilde ulaşmanın yolu da az yağ almak. Çünkü yağlar yalnızca çok kalori içermekle kalmaz, ayrıca damar ve beyindeki iletişim yollarını da tıkar. Yağ hızla yaşlandıran ve hastalandıran maddedir.
Beslenmenize dikkat edin
Dengeli beslenme ile uzun yaşam arasında da bir korelasyon bulunuyor. Özellikle yanı sebze, meyve, kepekli tahıllar, zeytinyağı, balık, süt ve süt ürünleri üzerine yapılandırılmış olan Akdeniz diyeti sağlığa son derece faydalı. Özellikle de Akdeniz diyetinin obeziteye bağlı olarak ortaya çıkan metabolik sendrom, yüksek kan şekeri, tansiyon, kalp hastalıkları, diyabet gibi hastalıklara yakalanma riskini minimuma indiriyor.
Dünyanın uzun yaşam oranının en yüksek olduğu yerlerden biri olan Doğu Çin Denizi’ndeki Okinawa adasında yaşayanların yaşam tarzının incelendiği bir araştırmada şu gerçek ortaya konulmuştur. Okinawalılar beslenmelerine çok dikkat ediyorlar. Akdeniz tipi beslenme şeklini esas alan Okinawalıların kanserden ölme riski de Japon ve Amerikalılara göre çok daha düşük.
Uyku deyip geçmeyin
Gençliği uykudayken depolarız. Uyku uzmanları en uzun yaşayan insanların her gece mutlaka 7-8 saat uyuyanlar arasından çıktığına işaret eder. Az uyumak kadar aşırı uyumak da yaşam süresini kısaltır.
Uzun yaşamak için amaç gerek
Psychological Science dergisinde yayınlanan bir araştırmaya göre amacı olan kişiler amaçsız olanlara oranla daha uzun yaşıyor. ABD’li ve Kanadalı bilim adamlarının ortak araştırması çerçevesinde yaşları 20 ila 75 olan 7 binden fazla yetişkin 14 yıl boyunca incelendi. Araştırmaya katılanlar arasında bir amacı olanların olmayanlara göre göre daha uzun yaşadığını sonucu ortaya çıktı. Carleton Üniversitesi psikoloji bölümünden Patrick Hill ise kişinin hayatında ulaşılmak istenen hedeflerin olmasının daha uzun yaşamasını sağlayabileceğini belirtiyor.
Gelişmişlik düzeyi uzun ömrün anahtarı
Gelişmişlik düzeyi ile uzun yaşam arasında nasıl bir bağlantı olabilir ki demeyin. Birleşmiş Milletler Kalkınma Örgütü’nün (PNUD) araştırmaları bunun tam tersini söylüyor. PNUD’un dünya genelindeki insanların yaşam süresi ile ülkelerin kalkınmışlık düzeyini incelediği araştırmalara göre, AB genelinde ortalama yaşam süresi 79,5 yıl. Bu oran Sahra çölümün güneyindeki Afrika ülkelerinde 51,5’i Afganistan’da 43,6 yıl, Zambiya’da ise 44,5 yıl.