Elmayı sevenler bu ekmek tarifine bayılacak. Tarifte yer alan yulaf sütünü marketlerin vegan/vejetaryen ürünlerin satıldığı reyonlarında bulabilir, isterseniz yerine badem sütü kullanabilirsiniz.
Malzemeler:
– 1 yemek kaşığı öğütülmüş keten tohumu + 3 çorba kaşığı su
– 1 su bardağı tam buğday unu
– ½ fincan çok amaçlı un
– 1 çay kaşığı tarçın
– ½ çay kaşığı kabartma tozu
– ½ çay kaşığı karbonat
– ¼ çay kaşığı tuz
– Bir tutam muskat rendesi
– 1 ¼ su bardağı soyulmuş ve doğranmış elma
– ¾ fincan rendelenmiş elma
– ½ fincan hindistan cevizi şekeri
– 3 yemek kaşığı eritilmiş hindistan cevizi yağı
– 2 yemek kaşığı yulaf sütü
– 1 çay kaşığı vanilya
Üstü için
– ¼ fincan iri parçalanmış ceviz içi
– 2 Yemek kaşığı hindistan cevizi şekeri
– 1 çay kaşığı tarçın
Glaze için
– ¼ su bardağı pudra şekeri
– ½ yemek kaşığı yulaf sütü
Hazırlanışı:
Öğütülmüş keten tohumu ve suyu birlikte çırparak tarife başlayın. Jelleşmesi için yaklaşık 5 dakika bekletin bu sayede bir keten yumurtası elde etmiş olacaksınız.
Fırını önceden 180 c’ye ısıtın ve kullanacağınız kalıba yağlı kağıt serin.
Orta boy bir karıştırma kabında unları, tarçını, kabartma tozunu, karbonatı, tuzu ve muskat rendesini karıştırın.
Elma rendesi, hindistan cevizi şekeri, hindistan cevizi yağı, süt, ilk adım olarak hazırladığınız keten yumurtası ve vanilyayı başka bir karıştırma kabında karıştırın.
Sonra kuru ve ıslak malzemelerle sadece birleşene kadar hafifçe karıştırın.
Elma parçalarını hamur karışımına ilave edip spatula ile birkaç kez çevirin.
Üzerini süslemek için küçük bir kapta doğranmış cevizi, hindistan cevizi şekeri ve tarçını karıştırın.
Hamuru hazırlanan pişireceğiniz kalıba dökün ve üzerine cevizli kırıntıları ekleyin.
Önceden ısıtılmış fırına koyun ve 45-50 dakika veya bir kürdan ile pişmesini kontrol ederek (batırdığınızda kürdan temiz çıkana kadar) pişirin.
Ekmeği tepsiden çıkarmadan önce bir ızgara teli üzerinde soğumaya bırakın.
Soğuduktan sonra pudra şekeri ve sütü karıştırarak glazür hazırlayın. Glazürü ekmeğin üzerine gezdirin ve servis edin.